Fotografii de artă, realizate de artişti austrieci, expuse la Timişoara

Foto: Branko Lenart

O colecție de peste 80 dintre cele mai bune fotografii de artă pe teme de actualitate, realizate şi de  profesioniști, şi de amatori din Austria, vor fi expuse în premieră la Timişoara, în cadrul în cadrul expoziției photo graz selection V.

 

Fotografiile – realizate de artiști de toate vârstele, cu parcursuri profesionale si din medii sociale foarte diverse din Stiria, un land din sud-estul Austriei – vor putea fi văzute la Casa Tineretului din Timișoara, între 20 iulie și 13 august. Vernisajul va avea loc în 20 iulie, de la ora 18.

Modul în care această regiune austriacă a devenit un reper important pe harta artei fotografice internaționale va fi discutat la vernisaj de curatorul expoziției, Gerhard Gross, și de doi dintre cei 26 de artiști austrieci prezenți în expoziție: Branko Lenart și Karl Zenz. Gerhard Gross va realiza un tur ghidat al expoziției în cursul căruia va explica particularitățile artei fotografice din regiunea Stiriei, evoluția temelor de interes pentru artiști si modul în care evoluția tehnologică influențează acest tip de expresie vizuală.

Vor fi expuse lucrări ale artiștilor Martin Bilinovac, Brisilda Bufi, Lena Feitl, G.R.A.M., Alexandra Gschiel, Paul Hartmann, Eva Hölbling, Marita Janka, Bernhard Kipperer, Sandra Kosel, Gerhard Krois, Branko Lenart, Alois Loidl, Marlene Mautner, Martin Osterider, Heinz Pöschko, Jörg Rath, Alina Reimelt, Gerlinde Schaffer, Eva Schlögl, Reinhard Sock, Teresa Thomaschütz, Lena Trichtel, Stephan Weixler, Elisa Wüntscher, Karl Zenz.

Spectrul tematic al lucrărilor celor 26 de artiști fotografi născuți între 1948 și 1997, prezenți în această expoziție, este larg. Artiștii examinează rolul fotografiei în reprezentarea realității, unii extind spectrul acestui mijloc de expresie și realizează experimente care împing departe limitele posibilităților tehnice. Un accent este pus pe observația critică a unor fenomene relevante din punct de vedere social – teorii ale conspirației, stereotipuri și evenimente actuale”, spune curatorul Gerhard Gross.

Începând cu anii 1950, Graz, al doilea oraș ca mărime din Austria și capitala landului Stiria, a devenit un centru de producție și promovare a fotografiei experimentale – la acea vreme, chiar mai important decât Viena. Această tradiție artistică reprezintă terenul pe care s-a dezvoltat tipul de fotografie contemporană care poate fi văzut în această expoziție. Principalii actori ai acestei perioade au contribuit semnificativ la dezvoltarea artei fotografice în Austria, înființând instituții-reper ale genului și formând generațiile mai tinere în cadrul școlilor de fotografie din Graz.

Ajunsă la cea de a cincea ediție, photo graz selection are formatul unei bienale de fotografie. Evenimentul este unul dintre cele mai de succes produse culturale ale orașului Graz, călătorind în toată Europa. Conținutul său este întotdeauna unul extrem de divers – fotografia analogică în alb-negru, cianotipul, fotograma și editarea fotografică experimentală stau alături de tehnici fotografice clasice și digitale.

Acest proiect este prezentat la Timișoara în exclusivitate pentru România, grație unei colaborări între Kulturvermittlung Steiermark (Centrul de Educație Culturală al landului Stiria), Fundația Județeană pentru Tineret Timiș si Forumul Cultural Austriac, în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

 

Detalii suplimentare pe http://bit.ly/photoGrazTimisoara

Credite foto – Branko Lenart, Karl Zenz

 

Print Friendly, PDF & Email