Fotografii ale lui Costică Acsinte, de la începutul secolului 20, expuse la Timişoara

Acsinte.100, expoziția itinerantă de fotografie, cuprinzând poze de la începutul secolului trecut, se oprește pentru patru zile în Timișoara.

 

Acsinte.100, expoziția cu fotografii de la începutul secolului 20, din colecția personală a sergentului fotograf Costică Acsinte, va fi deschisă publicului din Timișoara, în perioada 12 -15 noiembrie, la Misc. Arts Center, pe Splaiul Nicolae Titulescu, la vechea Fabrică de Țigări, şi va putea fi vizitată în intervalul orar 17- 20. Vernisajul va avea loc duminică, 11 noiembrie, de la ora 19.

 

Expoziția cuprinde 100 de fotografii, în format print și digital, semnate de Costică Acsinte, și acoperă trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930 – 1968. De asemenea, expoziţia include şi o componentă multimedia, fotografiile din Primul Război Mondial și portretele militarilor fiind însoțite de lectura unor fragmente din scrisori, cărți poștale, jurnale și note de pe front (fragmente din volumul Scrisori de pe front, alcătuit de Mirela Florian), ce permit publicului să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia din punct de vedere istoric, dar și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte, anunţă organizatorii.

Fotografiile ce prezintă scene din viața socială a orașului Slobozia sunt însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în 1950, în Slobozia, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreună cu mama lui în vremea copilăriei.

Timp de două luni, în perioada 10 octombrie – 4 decembrie, expoziția Acsinte.100 călătorește în opt orașe din țară: Timișoara, Alba Iulia, Cluj-Napoca și București, fiind expusă, până în prezent, în Pitești, Slobozia, Iași și Constanța. Intrarea este liberă pe toată perioada expoziției și la vernisaj. Acsinte.100 este un proiect al Asociației Culturale Control N, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.

 

Costică Acsinte (4 iulie 1897- 7 ianuarie 1984), a fost fotograf de război și sergent al Armatei Române. În iunie 1920, cu titlul Album. Grupul 3 Aeronautic. Fotografii din Războiul Mondial anii 1916-1917-1918-1919. Sergent fotograf, Acsinte Constantin, acesta publica un album ce conținea 84 de pagini și 327 de fotografii de pe front, majoritatea fiind însoțite de o scurtă descriere dactilografiată. Printre cei fotografiați se regăsesc Regele Ferdinand, Regina Maria, Pințul Carol, Generalul Eremia Grigorescu, Generalul Berthelot și mulți soldați și ofițeri. În 1930 a deschis un studio foto în centrul orașului Slobozia, Foto Splendid Acsinte, unde a făcut mii de fotografii folosind plăci de sticlă pentru ca ulterior să treacă pe planfilm și film. S-a pensionat în 1960, iar studioul său a fost demolat la scurt timp după aceea. A continuat însă să facă fotografii prin împrejurimile Sloboziei, plăcându-i să meargă cu bicicleta în satele din apropierea orașului.

Costică Acsinte a lăsat în urma sa peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice, multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate de către Acsinte. Majoritatea printurilor poartă pe verso ștampila studio-ului Foto Splendid Acsinte şi au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale Atelierele Albe, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița.

Print Friendly, PDF & Email