În timp ce la Timişoara se fac anchete şi se fac audieri la DNA pe tema finanţării din bani publici a structurilor sportive de către Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, lucrurile sunt încă nelămurite pe plan legal. Ministerul Tineretului şi Sportului, deşi interogat pe această temă, nu s-a pronunţat cu privire la legalitatea finanţării sportului din bani publici, din bugetele locale.
Fără răspunsuri
„Cazul Timişoara”, în care reprezentanţi ai administraţiei locale, din mandatul trecut şi din prezent, sunt audiaţi într-o anchetă care vizează finanţarea din bani publici a cluburilor sportive, a ajuns să fie dezbătut şi în Parlament, unde zilele trecute s-au cerut din nou lămuriri cu privire la legalitatea unor astfel de acţiuni de finanţare.
Cu prilejul discutării unor dezbateri asupra unui proiect privind modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului deputatul Ovidiu Ganţ a adus în discuţie situaţia de la Timişoara, invocând faptul că nu există o abordare unitară în ceea ce priveşte finanţarea sportului din bugetele locale. „Situaţia în judeţul Timiş, de exemplu, este una, iar situaţia în alte judeţe din ţară este exact opusul. La Timişoara, prin interpretarea legii, şi în judeţul Timiş, de o anumită manieră, s-a ajuns la interdicţii din acest punct de vedere pentru autorităţile locale, în timp ce alte echipe, alte cluburi din alte zone ale ţării beneficiază, bine mersi, de susţinere din partea autorităţilor locale şi judeţene”, a precizat Ovidiu Ganţ.
Deputatul spune că a cerut clarificări fostului ministru al Tineretului şi sportului, Gabriela Szabo, prin intermediul unei întrebări scrise. „N-am primit răspuns în termen, bineînţeles, asta-i practica. Sper însă ca noul ministru să-mi dea un răspuns calificat, pentru a avea o aplicare unitară la nivelul întregii ţări a prevederilor legale referitoare la finanţarea sportului de către autorităţile locale şi judeţene. Trebuie găsită o soluţie pentru că, altfel, competiţia este viciată. În timp ce unii trebuie să găsească doar resurse private pentru acest lucru, alţii beneficiază din plin de bani publici”, a declarat parlamentarul, care a mai spus că face apel la adresa Ministerului Tineretului şi sportului din actualul guvern, pentru a găsi o reglementare unitară pentru întreaga ţară.
„În acea interpelare scrisă adresată fostului ministru Gabriela Szabo am cerut să mi se indice cadrul legal în baza căruia se pot face acest gen de finanţări. Ideea este că nu este o practică unitară – la Timişoara nu se poate şi în alte părţi se poate. Trebuie să existe aceeaşi abordare, pentru că altfel alţii au un avantaj care nu este corect. Sper ca măcar acum, noua conducere a Ministerului Tineretului şi sportului să ofere lămuririle necesare”, ne-a declarat Ovidiu Ganţ.
Nereguli constatate cu întârziere
În august Curtea de Conturi înştiinţa Consiliul Judeţean Timiş că asocierile cu cluburile sportive nu au fost făcute în termeni legali, aceeaşi situaţie fiind remarcată şi în cazul Primăriei Timişoara, reprezentanţii celor două instituţii au anunţat că vor contesta raportul Curţii, argumentând că asocierile s-au făcut cu girul Judecătoriei Timişoara.
Pe de altă parte, tot în vară, Curtea de Apel Timişoara a respins recursul făcut de Primăria Timişoara în dosarul vizând finanţarea echipei Poli Timişoara, în perioada administraţiei Ciuhandu. Decizia a venit ca răspuns la contestarea, de către reprezentanţii Primăriei Timişoara, a concluziilor unui raport al Curţii de Conturi, care releva faptul că societatea Politehnica SA, patronată de omul de afaceri Marian Iancu, ar fi fost finanţată ilegal de Primăria Timişoara. Prejudiciul cauzat astfel s-ar ridica la o valoare totală de aproximativ 7 milioane de euro, sumă din care, potrivit unor estimări, 582.000 de euro ar fi reprezentat datorii către furnizori pentru activităţile curente, 3.300.000 de euro ar fi reprezentat datorii cuprinse în perimetrul de raportare sportiv pentru licenţiere, 877.000 de euro – datorii faţă de personalul clubului, antrenori şi jucători, în vreme ce 1.300.000 de euro ar fi reprezentat datoriile faţă de bugetul de stat şi bugetele locale.
Raportul Camerei de Conturi Timiş, care a fost contestat în instanţă de către Primărie, relevă, printre altele, faptul că finanţările acordate de Municipalitate societăţii patronate de Marian Iancu ar fi fost ilegale. În raport se motivează că finanţarea, din bugetele publice, a unor structuri sportive de drept privat este permisă doar în cazul unor entităţi fără scop lucrativ, fiind excluse, aşadar, de la finanţarea din bani publici societăţile comerciale, al căror scop este unul patrimonial şi care vizează obţinerea de profit.
Ultimele comentarii