Fostul primar al Timişoarei, vizat într-un nou dosar penal privind semnalizarea rutieră a oraşului

O incontrolabilă afacere-monopol de milioane de euro

Gheorghe Ciuhandu Foto psnewsJudecătoria Timișoara a dispus redeschiderea urmării penale în acest dosar, care privește relația fostului primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, cu firma Rosign, ce se ocupă de semnalizarea rutieră din oraş.

 

În urmă cu o lună, TIMPOLIS scria despre semnalizarea rutieră din Timişoara, unul dintre cele mai controversate contracte încheiate de Primăria Timişoara. Din cauza monopolului pe care Municipalitatea l-a acordat firmei Rosign, fără licitaţie. Din cauza perioadei foarte lungi a contractului, 14 ani. Din cauza faptului că semnele de circulaţie au fost furnizate Primăriei fără inventar, astfle că, deşi a plătit milioane de euro până acum, Primăria nu ştie exact câte semne de circulaţie s-au montat şi unde. Scriam atunci că un mare semn de întrebare vine şi din partea Justiţiei, care nu părea preocupată, atâta vreme cât şi Curtea de Conturi a evidenţiat ilegalităţile?

Iată că Judecătoria Timișoara a dispus redeschiderea urmării penale în acest dosar, care privește relația fostului primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, cu firma Rosign, ce se ocupă de semnalizarea rutieră din Timișoara, după cum anunţă, azi, Radio Timişoara. Prejudiciul este estimat este de trei milioane de lei.

În dosar apar, pe lângă numele lui Gheorghe Ciuhandu, cel al lui Culiță Chiș și al Smarandei Haracicu, directori în Primăria Timișoara.

În urma unui control efectuat de Garda Financiară, în urmă cu trei ani, la Primăria Timișoara, Curtea de Conturi a idenficat o serie de nereguli în derularea contractului între Municipalitate și Rosign. Prejudiciul estimat de Curtea de Conturi se ridică a trei milioane de lei. În cauză a fost deschis și un dosar penal de abuz în serviciu, pe numele mai multor angajați ai Primăriei, între care cei trei menţionaţi anterior.

Primăria Timișoara a realizat, la rândul său, o expertiză extrajudiciară, care a constatat că prejudiciul în relația cu firma de semnalizare rutieră nu există. Fapt pentru care Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a dispus clasarea cauzei.

Curtea de Conturi a emis, însă, o nouă decizie prin care i s-a solicitat Primăriei să stabilească valoarea prejudiciului estimat la 3.000.000 de lei și să îl  recupereze. Această din urmă decizie a fost contestată în instanță, dar Primăria Timișoara a pierdut procesul, atât la Tribunal, cât și la Curtea de Apel Timișoara, magistrații menținând decizia Curții de Conturi care obligă Primăria să recupereze prejudiciul. Astfel, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, Claudia Irina Chivu, a solicitat redeschiderea urmăririi penale în acest dosar.

Printr-o sentință pronunțată în 19 noiembrie, Judecătoria Timișoara a admis această cerere, dispunând redeschiderea urmăririi penale, cercetările urmând a fi efectuate de către Parchetul Tribunalului Timiș.

Primăria Timișoara este în proces cu firma Rosign pentru recuperarea prejudiciului de 3.000.000 de lei, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Timiș.

 

Citeşte şi:

Semnalizarea rutieră din Timişoara, o incontrolabilă afacere-monopol de milioane de euro

 

 

Print Friendly, PDF & Email