Fostul primar al Timişoarei şi secretarul general al Primăriei, puşi sub urmarire de DNA

În cazul lor, a fost pus sechestru pe un imobil şi pe conturi

Ioan Cojocari si Gheorghe Ciuhandu (0) Foto Opinia TimisoareiFostul primar al Timişoarei, secretarul general al Primăriei şi un consilier juridicau fost puşi sub urmărire penală de către DNA. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu. 

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale a DNA se arată că, în cursul anului 2008, fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, secretarul Consiliului Local Timișoara, Ioan Cojocari, uzând de prerogativele conferite de funcțiile pe care le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea acordării de sume de la bugetul Consiliului Local Timișoara în contul SC Politehnica Timişoara SA (fostă SC Fotbal Club Timişoara SA, fostă SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA), și ulterior au semnat împreună cu suspecta  Delia-Ileana Dumitru, consilier juridic și cu alte persoane din cadrul Primăriei Timișoara, Contractul de asociere, în baza căruia, timp de trei ani, era alocată suma de 9.000.000 de lei anual, pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara.
Potrivit Legii sponsorizării, spun procurorii DNA, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ și urmărește obținerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare. „Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenției de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Știința Timișoara (denumirea din acel moment a entității sportive) s-a procedat la aplicarea în mod nelegal, indirect, a Legii educației fizice și sportului, nr. 69/2000 și a normelor de aplicare ale acesteia, în scopul mascării nelegalității acordării unei finanțări nerambursabile aceluiași club sportiv”, se arată în referatul DNA.
Procurorii afirmă că, în perioada 2008 – 2011, din bugetul local al municipiului Timișoara ar fi fost daţi abuziv 27.100.000 de lei, către Politehnica Timişoara SA, cheltuieli despre care DNA afirmă că nu au servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul Politehnica SA, finanțarea fiind astfel ilegală.
Aspectele de ilegalitate au fost reținute și de Camera de Conturi a Județului Timiș, cu ocazia îndeplinirii misiunii de audit financiar, prin care s-a imputat persoanelor responsabile suma de 27.100.000 de lei. Primăria Timișoara a formulat contestație față de raportul Curții de Conturi a României, dar aceasta a fost respinsă, decizia Curții de Apel Timișoara rămânând definitivă.
Pentru recuperarea prejudiciului, DNA a pus sechestru asigurător asupra unui imobil aparținând lui Gheorghe Ciuhandu și asupra conturilor bancare ale lui Ioan Cojocari.

Gheorghe Ciuhandu şi Ioan Cojocari au fost audiaţi la DNA Timişoara, în aceasţă dimineaţă.

 

Print Friendly, PDF & Email