Fostul patron al Clubului Poli Timişoara, Marian Iancu, condamnat definitiv la 12 ani de închisoare, în dosarul „Rafo”

Marian IancuOmul de afaceri Marian Iancu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 12 ani de închisoare în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cunoscut ca „Rafo”, după un proces care a durat opt ani.

 

Sentinţe mai grele decât în prima instanţă

Prin sentinţa pronunţată în 14 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a mărit cu doi ani pedeapsa primită de Marian Iancu, în urma judecării cauzei la Tribunalul Bucureşti, în 2011, anunţă Mediafax. Fratele omului de afaceri, Octavian Iancu, a primit, de asemenea, o pedeapsă mai mare, de la nouă ani închisoare, cât a fost iniţial, la zece ani. Alături de ei au mai fost condamnaţi al detenţie Constantin Mărgărit, condamnat de Tribunal la nouă ani, iar de CAB, la zece ani, Gheorghiţă Iancu şi Marius Turică, la şapte ani de închisoare, sentinţei date de Tribunal, Silviu Neacşu, trei ani de închisoare cu suspendare, aşa cum primise în prima sentinţă, Alex Martin (Akaroglu Cuneyt) şi Elenkalan Hayrettin au fost condamnaţi la nouă ani de închisoare, după ce Tribunalul le dăduse şapte. Un alt inculpat în acest dosar, Basaran Kadri Mazhar, a fost condamnat definitiv de CAB, în martie, la cinci ani de închisoare cu executare, după ce Tribunalul Bucureşti îi dăduse nouă ani.

Tribunalul Bucureşti a arătat, în motivarea deciziei de condamnare a lui Iancu, din 28 noiembrie 2011, că acesta este vinovat de faptele reţinute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi că o serie de vicii grave de formă, precum şi atitudinea omului de afaceri faţă de complicii săi au dus la „dejucarea” planurilor ilegale ale acestuia. „Inculpatul Marian Alexandru Iancu este cel care, fără a deţine calitatea de asociat sau administrator al societăţii VGB Impex, dar conducând în fapt această societate comercială, beneficiind în acest sens de colaborarea inculpaţilor Octavian Iancu, Constantin Mărgărit şi apoi Mazhar Kadri Basaran, care au deţinut pe rând calitatea de asociat şi/sau administrator al acestei societăţi comerciale, a pus la punct şi, apoi, în aplicare, ampla strategie de acţiune având ca scop crearea unei anumite aparenţe, contrare realităţii, sub aspectul provenienţei unei cantităţi impresionante de uleiuri minerale intrate în gestiunea VGB Impex, cu consecinţa deducerii din veniturile obţinute de VGB Impex, a cheltuielilor pretins efectuate cu achiziţionarea acestei cantităţi de uleiuri minerale, ajungându-se la diminuarea sumelor datorate bugetului statului cu titlu de TVA şi impozit pe profit”, a notat judecătoarea Anca Saru, cea care a decis condamnarea lui Iancu.

Trimişi în judecată în 2006, Alexandru Marian Iancu, Constantin Mărgărit, Octavian Iancu, Gheorghiţă Iancu, Marius Turică, Silviu Neacşu, Akaroglu Cuneyt, Elenkalan Hayrettin şi Basaran Kadri Mazhar au fost judecaţi pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi spălare de bani.

Acuzaţiile în acest dosar au fost formulate în baza concluziilor din procesul-verbal întocmit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Ministerul Finanţelor Publice. Potrivit acestui act, Kadri Mazhar Basaran, Mărgărit Constantin şi Octavian Iancu, administratori la firmei VGB Impex SRL, în 2000 – 2004, împreună cu Alexandru Marian Iancu, coordonator la nivelul acestei societăţi, au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei şi prin TVA nelegal dedus de 550, 3 miliarde, rezultând un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.

Procurorii DIICOT au stabilit că Mărgărit Constantin, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacşu, Gheorghiţă Iancu şi Marius Turică au derulat activităţi comerciale ilicite în care ar fi fost implicate grupul de firme VGB  rafinăria Rafo – Tender SA – Carom SA.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării constituite pentru săvârşirea de infracţiuni, al cărui scop era spălarea banilor proveniţi din comiterea anumitor infracţiuni economice. Grupul alcătuit din cele nouă persoane au uzat în activitatea lui de VGB Impex SRL, Dinamic Auto SRL, Klass Petrol SRL, Best Auto SRL, Be-Com-Be SRL, Star Com Oil SRL şi Test Petrol SRL.

Constantin Mărgărit, Octavian Iancu şi Alexandru Marian Iancu au fost arestaţi în seara de 14 februarie 2005, ei fiind eliberaţi în acelaşi an, la 24 iunie, de către Curtea de Apel Bucureşti, care a apreciat că cei trei pot fi cercetaţi de procurori în stare de libertate.

Peste 800 de milioane de lei, trei terenuri şi o clădire, confiscate lui Marian Iancu

Sume în lei, euro şi dolari, totalizând peste 800 de milioane de lei, trei terenuri şi o clădire îi vor fi confiscate omului de afaceri Marian Iancu, în urma deciziei definitive de marţi, 14 octombrie, a Curţii de Apel Bucureşti.

Instanţa a dispus confiscarea de la Marian Iancu a sumelor de 232.129.260 de lei, reprezentând diferenţa de preţ între marfa de provenienţă ilicită introdusă în circuitul civil şi prejudiciul cauzat bugetului de stat prin neplata TVA-ului şi a impozitului pe profit, de 148.934.438 de dolari şi 13.133.541 de euro, sume provenind din săvarşirea infracţiunilor deduse judecăţii.

Totodată, îi vor fi confiscate un teren şi o clădire din sectorul 1, un teren de 3.972 mp, din sectorul 2, şi un teren de 178 mp tot în sectorul 1.

Print Friendly, PDF & Email