Fost şef al Poliţiei Timiş, condamnat, în primă instanţă, la şase ani de închisoare într-un dosar DNA

Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat pe fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, Sorin Muntean, la şase ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie. De asemenea, au primit pedepse cu executare fostul şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Timiş, Pavel Dumitru, alţi patru inculpaţi, potrivit Agerpres.

 

Curtea de Apel Timişoara i-a condamnat, ieri, în primă instanţă, la închisoare cu executare pe şase membri ai aşa-numitului Lot Muntean. Fostul inspector- șef al Poliţiei Timiş, Muntean Sorin, a fost condamnat la șase ani de închisoare, fostul şef al Poliţiei Economice, Pavel Dumitru, cinci ani de închisoare, Iulian Boț la șapte ani de închisoare, Toader Nicolae la opt ani de închisoare și Bejan Petrea, la patru ani și patru luni de închisoare. Sentința nu este definitivă putând fi atacată, în termen de zece zile, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În 13 martie 2018, DNA Timişoara anunţa trimiterea în judecată, la Curtea de Apel Timişoara, a 16 inculpaţi în aşa-numitul Lot Muntean:

Muntean Sorin, la data faptelor inspector-șef al Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită,  instigare la dare de mită şi favorizarea făptuitorului.

Bolboş Florin, la data săvârșirii faptei adjunct al inspectorului-șef al Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Pavel Dumitru, la data faptelor șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, trafic de influență, complicitate la luare de mită şi favorizarea făptuitorului.

Crăciunescu Marcel, la data faptelor șef al Serviciului Politţei Rutiere Timiș, din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, pentru săvârșirea a patru infracțiuni de luare de mită.

Temu Marian, la data săvârșirii faptei șef al Poliției Orașului Recaș, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Berzescu Doru, la data faptelor șef al Poliției Locale Recaș, pentru săvârșirea infracțiunilor de uzurparea funcției şi hărțuire.

Pavel Teodor, la data faptelor primar al orașului Recaș pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,  instigare la uzurparea funcției şi instigare la hărțuire.

Bîlc Marin, avocat în cadrul Baroului Timiș, pentru săvârșirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență (două infracțiuni), favorizarea făptuitorului, instigare la dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi uz de fals.

Milutinovici Eugen, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Bledea Cosmin și Gîrbaci Vasilică, ofițeri de poliție în cadrul Serviciului Rutier al IPJ Timiș, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Drăghici Sorin și Dincă Adrian, agenți de poliție în cadrul Serviciului Rutier al IPJ Timiș, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Boţ Iulian, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, dare de mită, (patru infracțiuni) şi cumpărare de influență (două infracțiuni).

Toader Nicolae, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi evaziune fiscală în formă continuată.

Bejan Petrea, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriu, procurorii DNA menţionau că, în cursul anilor 2011 – 2013, Boț Iulian, lider al unui clan din Lugoj, împreună cu Toader Nicolae și Bejan Petrea au constituit și au acționat în cadrul unui grup infracțional organizat, având ca scop desfășurarea de activități evazioniste, prin intermediul a două societăți comerciale administrate de aceștia din urmă. Activitatea infracțională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 800.000 euro, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spațiul european și revânzării acestora „la negru”, cu eludarea obligațiilor legale privind plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.

Începând din noiembrie 2013 și până la 1 februarie 2016, demersurile infracționale ale grupului, se mai menţiona în rechizitoriu, au fost sprijinite și protejate de avocatul Bîlc Marin, dar și de funcționari publici din cadrul Poliţiei Judeţului Timiș, ofițeri cu funcții de conducere, care au fost atrași în sfera de influență a clanului și fidelizați prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale și sume de bani; procurorii DNA îi menţionau, în context, pe Muntean Sorin, șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș, și pe Pavel Dumitru, șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliţiei Timiș.

Concret, în contextul în care, la IPJ Timiș, se aflau în instrumentare sesizări legate de activitatea infracțională a grupului, rolul primordial al inculpatului Boț Iulian a fost acela de a asigura suport financiar fiecărui membru atras și implicat în activitatea infracțională, de a identifica martori și de a depune înscrisuri de natură să confirme susținerile stabilite în cadrul strategiei de apărare. În cadrul grupului infracțional, cel care a coordonat întreaga activitate a acestuia, prin stabilirea «strategiilor» care să-l favorizeze pe inculpatul Boț Iulian, a fost inculpatul Muntean Sorin”, menţionau procurorii DNA.

Scopul urmărit de avocatul Bîlc Marin, mai spuneau procurorii DNA, a fost de a ascunde activitatea infracțională evazionistă derulată prin cele două societăți controlate de Boț Iulian, de a diminua consecințele financiar-fiscale produse prin aceasta și, eventual, de a implica răspunderea penală a altor persoane decât a acestuia din urmă. „Pentru aceste «servicii», în perioada 2013-2016, inculpatul Boț Iulian a remis pentru inculpații Muntean Petru Sorin și Pavel Dumitru, câte 7.000 euro, iar pentru alte două persoane (un ofițer de poliție și un contabil – martori în cauză) sumele de 3.500 euro respectiv 2.000 euro, în scopul ca aceștia să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiunile de serviciu, în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, în așa fel încât administrarea probelor să conducă la o soluție în favoarea sa. De menționat este faptul că cei 2.000 euro dați inițial pentru contabil au fost opriți de inculpatul Bîlc Marin, primului fiindu-i remiși doar 1.000 lei. În același context, inculpatul Bîlc Marin a pretins și primit de la inculpatul Boț Iulian suma de 8.000 euro din care suma de 1.000 euro reprezenta plata onorariului unui traducător, care a fost păstrată pentru sine”, se mai arăta în rechizitoriul procurorilor anticorupţie.

În rechizitoriu se mai menţiona că în octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale și de natură politică ale primarului orașului Recaș, Pavel Teodor, Muntean Sorin și Bolboș Florin, în calitate de inspector-șef al IPJ Timiș, respectiv de adjunct al acestuia, și-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu constând în coordonarea și controlul structurii din subordine: „Concret, aceștia au dispus întocmirea unei propuneri către Ministerul Administrației și Internelor, pentru radierea postului unui agent de poliție (care își îndeplinea în mod legal atribuțiile de serviciu) din statele de funcții ale Poliției Orașului Recaș și apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul IPJ Timiș de desființare a funcției respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraș, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui polițist în cadrul altei formațiuni de poliție. În sprijinul aceluiași demers, inculpatul Temu Marian, în calitate de șef al Poliției Orașului Recaș, a întocmit documente justificative ce au creat o aparență de legalitate și au stat la baza întocmirii propunerii de radiere a funcției respective, urmărind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi menținut pe același post de conducere, dar și un interes pentru altul, constând în satisfacerea intereselor economice și politice ale primarului Pavel Teodor.”

În același scop, mai spuneau procurorii DNA, Berzescu Doru, șef al Poliției Locale Recaș, s-a implicat personal în activități de supraveghere a agentului de poliție, fără drept și fără a avea un interes legitim, folosindu-se și de subordonații săi, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menită a conduce la îndepărtarea acestuia din funcția pe care o exercita în mod legal, în cadrul Poliției Recaș: „Activitățile de urmărire au constat în supravegherea neautorizată a agentului de poliție, atât în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu cât și în timpul liber, prin executare de capturi de imagini în locurile frecventate de acesta, cât și la domiciliul său. Inculpatul Berzescu Doru Adrian chiar a întocmit rapoarte din care reieșea că atât agentul de poliție vizat, cât și alți angajați ai Poliției Recaș s-ar afla în timpul programului de lucru în alte locuri decât cele stabilite conform ordinelor interne. Această procedură, dispusă de inculpatul Muntean Sorin, a fost aprobată ca urmare a instigării venite din partea inculpaților Pavel Teodor și Milutinovici Eugen, în scopul asigurării controlului asupra activității Poliției Recaș, prin evitarea constatării și sancționării faptelor comise de persoane din cercul relațional al celor doi și satisfacerea intereselor politice și economice ale acestuia din urmă.

În martie 2014, Crăciunescu Marcel, șef al Serviciului Politiei Rutiere Timiș, menţiona DNA, a pretins și primit de la Bledea Cosmin și Gîrbaci Vasilică, ofițeri de poliție, o serie de accesorii auto în valoare de 2.000 euro, pentru autoturismul personal, pentru a propune avansarea acestora în grad profesional înainte de termen. În 25 martie 2014, cei doi inculpați au fost avansați la gradul profesional următor, respectiv acela de comisar de poliție.

La sfârșitul anului 2013, inculpatul Crăciunescu Nicușor Marcel a pretins și primit de la agenţii de poliţie Drăghici Sorin și Dincă Adrian, accesorii auto în valoare de 8.000 de lei, pentru autoturismul aparținând soției sale, și un aparat electronic. Ca urmare, unul dintre agenți a fost mutat, conform dorinței sale, la Compartimentul Accidente Grave din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, iar celălalt a scăpat nesancționat pentru abaterile constatate în activitatea sa.

Print Friendly, PDF & Email