Forme contemporane ale muncii în România, surprinse într-o expoziție video

Mai multe spaţii din Timişoara vor găzdui expoziția Labour in a Single Shot, un proiect video colectiv, cu filme realizate în cadrul unui workshop care avut loc în septembrie, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.

 

Participanții la expoziţie (realizatori de film, artiști video și studenți la film) au documentat diverse forme contemporane de muncă (plătită, neplătită, materială sau imaterială, tradițională sau complet nouă) pentru a produce videoclipuri de cel mult două minute, fiecare filmate într-un singur plan. 36 de filme care cercetează formele contemporane ale „muncii în România”, în tehnica single shot.

Curatorii expoziţiei sunt Antje Ehmann, arhitectul Luis Feduchi şi Diana Marincu.

Expoziţia poate fi vizitată până în 20 noiembrie, în mai multe locuri din Timișoara: Aethernativ (str. Mărășești 14), Calpe Gallery (str. Hector 1 Bastion Theresia), Centrul de Proiecte Timișoara (str. Vasile Alecsandri nr. 1), Centrul Multifuncțional Bastion, Faber (Splaiul Peneș Curcanul nr. 4 – 5), FITT Timișoara (str. Arieș 19), Librăria La Două Bufnițe (Piaţa Unirii nr. 11 intrare de pe str. Matei Corvin), Optilux (str. Nicolae Paulescu  nr. 1) şi Scârț Loc Lejer (str. Laszlo Szekely 1).

Expoziția vine ca o continuare a atelierului de film omonim care a avut loc la București, în perioada 27 august – 15 septembrie, organizat de Asociația Ephemair în colaborare cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Goethe-Institut București, Centrul Cultural German Timișoara, Asociația Culturală Contrasens și Rezidența BRD Scena9.

Labour in a Single Shot a fost inițiat în 2011 de cineastul german Harun Farocki (1944 – 2014) împreună cu partenera sa, curator și artist Antje Ehmann, desfășurându-se, până la moartea acestuia, în 15 orașe din întreaga lume. Din 2017, Antje Ehmann a reluat proiectul cu noi colaboratori. Obiectivul proiectului a fost de la bun început acela de a documenta variile forme contemporane ale muncii, facilitând prin expunerea lor laolaltă, într-un context global, comparații între diferitele lor funcții, stilistici și semnificații sociale.

Print Friendly, PDF & Email