Fonduri nerambursabile, de la Consiliul Județean Timiş, pentru 250 de proiecte culturale

Foto: CJ Timiş

Din 374 de proiecte depuse pe programul TimCultura al Consiliului Județean Timiș, 250 au fost acceptate pentru finanțare de către comisia de selecție, anuţă instituţia. Pentru acest program au fost alocaţi peste 5.6 milioane lei.

 

Atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă a ținut cont de mai multe criterii: valoarea culturală și artistică, originalitatea, capacitatea financiară și operațională a solicitantului, impactul, gradul de cofinanțare, relevanța în dezvoltarea culturală a județului, evidențierea multiculturalității, promovarea competitivității în rândul elevilor, valorificarea patrimoniului cultural bănățean cât și sustenabilitatea în timp a proiectului, anunţă reprezentanţii Consiliului Județean Timiş.

Cea mai mare concurență s-a înregistrat la capitolul dedicat organizațiilor neguvernamentale. Acestea au depus proiecte cu o valoare totală de 13.5 milioane lei, raportat la bugetul disponibil de aproximativ 2 milioane de lei, transmit oficialii CJ Timiş: „În acest caz, punctajele acțiunilor culturale finanțate nu au coborât sub 75 de puncte. Beneficiază astfel de fonduri nerambursabile festivaluri urbane, de jazz, literatură, cinema, magie, concerte simfonice, acțiuni ce îmbină știința și cultura, evenimente dedicate studenților, cât și multe alte proiecte ce deschid actul cultural în întreg județul.”

Între ariile tematice pentru care s-au putut depune proiecte se numără artele spectacolului, patrimoniul cultural, artele vizuale, educația prin cultură și cultură prin educație, proiecte editoriale și literare, mobilitate, formare profesională, educație, educație în sănătate, mediu, incluziune socială, valorizarea spațiului DKMT și capitala europeană a culturii (doar proiectele derulate în cadrul sau sub umbrela Programului Național Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii).

Rezultatele pot fi consultate pe pagina programului, www.timcultura.cjtimis.ro. Contestațiile pot fi depuse până vineri, 3 iunie, ora 14, la Registratura Consiliului Județean.

Comisia a fost formată din reprezentanți ai CJ Timiș și specialiști cu o experiență de minimum trei ani de practică în domeniul culturii din județul Timiș: Vasile Ciuruș, consilier președintelui CJ Timiş, care a fost președintele comisiei de  evaluare, consilierul  județean Viviana Țecu, consilierul  județean Lucian Blaga, Marius Cornea, muzeograf la Muzeul Național al Banatului, Diana Dincă, bibliotecar la Biblioteca Județeană Timiș, Remus Vălungan, șeful Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, şi Daniela Crețu, referent literar Teatrul de copii și Tineret „Merlin”.

TimCultura este un program de finanțare nerambursabilă al Consiliul Județean Timiș, prin care își propune să deschidă actul de cultură și activitățile de tineret către un număr cât mai mare de persoane, să centreze oferta artistică pe public și să înlăture inegalitățile de acces prin stimularea vieţii cultural-artistice în comunele și orașele județului. De asemenea, programul de finanțare va contribui la dezvoltarea ofertei culturale timișene în contextul titlului „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023”.

 

 

Print Friendly, PDF & Email