Focar de coronavirus la Spitalul Județean din Timișoara

Un nou focar de coronavirus a fost descoperit la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean din Timișoara, în urma unei testări de rutină. Anunţul a fost făcut de directorul spitalului, Raul Pătrăşcu.

 

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Timișoara, Raul Pătrașcu, declară că este vorba despre nouă asistente și infirmiere și zece pacienți, toți fiind asimptomatici.

Cu toate măsurile profesioniste de prevenție (testări repetate, triajul zilnic al întregului personal, monitorizarea purtării adecvate a echipamentului de protecție, circuitele speciale etc.), date ca exemplu la nivel național și internațional, având în vedere răspândirea comunitară extinsă, inevitabilul s-a produs. În timpul unor testări de rutină, cum facem sute pe zi în cadrul unității noastre, tot în scopul prevenției, atât personalului, cât și pacienților, am descoperit în după-amiaza aceasta un număr de cazuri pozitive în cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară. Este vorba de nouă asistente/infirmiere și zece pacienți, toți asimptomatici. Am testat toți pacienții și aproape tot personalul”, a anunţat, aseară târziu, Raul Pătraşcu.

Acesta spune că s-a întrunit Comandamentul de Urgență al Spitalului care a luat mai multe decizii:

  1. Carantinarea Clinicii de Chirurgie Vasculară pentru o perioadă de 14 zile. „Acest lucru înseamnă externarea pacienților negativi dacă situația medicală o permite (dacă sunt pregătiți sau pot fi externați fără a le fi afectată starea de sănătate, cu repetarea testării), transferul pacienților asimptomatici în spitalele suport sau externarea lor cu consult infecționist, după caz, cu urmărire pentru retestare”, explică Raul Pătraşcu.
  2. Monitorizarea pacienților rămași internați în secție care vor fi îngrijiți de personalul medico-sanitar care a efectuat testul Covid și care a primit două rezultate negative la interval de 72 de ore.
  3. Internările noi, de urgență, se fac pe secțiile clinice de Chirurgie 1, 2 și 3, până la expirarea perioadei de carantină.
  4. Managementul medical al pacienților și intervențiile chirurgicale vor fi efectuate de chirurgii vasculari (cu repetarea testelor Sars-CoV2 pentru a asigura menținerea statusului de negativi).
  5. Secțiile de chirurgie generală vor asigura personalul mediu și auxiliar pentru monitorizarea și îngrijirea permanentă a pacienților, astfel încât calitatea actului medical să nu aibă de suferit.
  6. Dezinfecția terminală în Clinica de Chirurgie Vasculară. „Aceasta va fi efectuată continuu, în condiții de siguranță, până la externarea tuturor pacienților și stingerea tuturor cazurilor positive”, mai spune Raul Pătrașcu.

Acesta este primul focar de coronavirus de la Spitalul Județean din Timişoara, după ce în aproape şase luni de la izbucnirea pandemiei în rândul celor peste 4.300 de angajați și peste 10.000 de pacienți tratați nu au apărut decât puține cazuri de Covid-19.

Print Friendly, PDF & Email