Florin Răvășilă, fost director în Primăria Timișoara, trimis în judecată pentru fapte de corupție

Florin Răvășilă, fost director executiv al Direcției Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse I Est din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, a fost trimis în judecată, într-un dosar de corupție întocmit de DNA, care se judecă la Tribunalul Timiș.

 

DNA îl acuză pe Florin Răvășilă de luare de mită în formă continuată, trafic de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, faptă comisă în formă continuată, și fals în declarații,

De asemenea, a fost trimis în judecată un om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de complicitate la luare de mită în formă continuată, complicitate la trafic de influență și complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 2019 – 2020, Florin Răvășilă, în calitate de director executiv al Direcției Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse I Est din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, ar fi acceptat promisiunea remiterii de către administratorul unei societăți comerciale a unor sume reprezentând 50% din profitul ce urma să fie realizat de firma respectivă (procentaj estimat la valoarea de 859.955 de lei), din încheierea unor viitoare contracte ce vizau concesionarea serviciilor de exploatare și întreținere a cimitirelor din Timișoara. Pentru banii respectivi, Florin Răvășilă trebuia să se asigure că firma omului de afaceri va câștiga licitațiile respective.

În aceste condiții, i-ar fi transmis omului de afaceri, prin intermediar, informații nedestinate publicității care i-ar fi permis acestuia să câștige o licitație ce viza exploatarea și întreținerea cimitirelor umane situate pe str. Rusu Șirianu și pe Calea Șagului. În același context, Florin Răvășilă, în calitate și de președinte titular al comisiei de evaluare, ar fi întocmit și semnat o declarație de confidențialitate și imparțialitate în care a menționat în mod nereal, printre altele, că nu are niciun interes direct sau indirect, de natură personală, financiară, economică ori de altă natură în referire la procedura de atribuire a contractului de mai sus. Pentru „ajutorul” oferit, Răvășilă ar fi primit de la omul de afaceri sumele de 5.000 de euro și 30.000 de lei, reprezentând parte din procentajul de 50% promis anterior.

La 1 aprilie 2020, inculpatul Florin Răvășilă, beneficiind de ajutorul aceluiași intermediar, ar fi acceptat promisiunea remiterii, de către același om de afaceri, a sumei de 500 de lei pentru fiecare persoană decedată din cauza virusului covid-19, pentru ca funcționarul să sprijine societatea acestuia în câștigarea contractelor de concesiune ce aveau ca obiect prestarea de servicii și activități necesare exploatării și întreținerii cimitirelor umane în care urmau să fie înhumate persoanele decedate din cauza acestui virus.

În aceeași zi, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, l-ar fi convins pe omul de afaceri că are influență asupra funcționarilor publici cu atribuții în domeniul gestionării și combaterii pandemiei covid-19 și asupra reprezentanților firmelor care prestau servicii de cazare pentru persoanele aflate în carantină și că-i va determina să încheie mai multe contracte cu societățile omului de afaceri. Pentru acest „ajutor” ar fi acceptat promisiunea remiterii de către omul de afaceri a unui procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale pe care societățile sale urmau să le încaseze pentru porțiile de mâncare livrate, precum și pentru serviciile oferite în legătură cu prevenirea și combaterea pandemiei covid-19.

Ulterior, în 8 aprilie 2020, Florin Răvășilă ar fi revenit asupra înțelegerii inițiale și i-ar fi pretins omului de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 10 lei pentru fiecare porție de mâncare livrată (întrucât procentul pretins inițial, de 10%, ar fi reprezentat în final o sumă mai mică de 10 lei, aferentă fiecărei porții).

În cursul lunii iulie 2020, același om de afaceri, prin intermediul inculpatului cercetat în prezenta cauză, ar fi remis lui Alin Căprariu, la vremea respectivă și în prezent, funcționar public în cadrul Biroului Monitorizare Trafic din Primăria Timișoara, suma de 8.800 de lei pentru „ajutorul” acordat în obținerea contractului ce viza prestări servicii aferente indemnizației de cazare pentru personalul carantinat în containerele Primăriei Timișoara și a contractului de prestări servicii aferente indemnizației de cazare a personalului din sistemul public sanitar.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Alin Căprariu, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată. Acesta este acuzat de dare de mită în formă continuată, cumpărare de influență și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

În prezența apărătorilor aleși, mai spun procurorii DNA, inculpații au declarat că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv: 1 an de închisoare cu suspendare, sub supravegherea executării pedepsei închisorii, pe un termen de supraveghere de doi ani și interzicerea unor drepturi, în cazul lui Căprariu Alin, și 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, pe un termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi, în cazul omului de afaceri.

Fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, care conducea administrația locală în perooada în care Florin Răvășilă a fost director în Primărie, spune că el este cel ce a sesizat DNA în privința acestuia, după ce a primit un stick cu înregistrări, „în acord cu atenționările făcute repetat în ședințe și în conferințe de presă că, dacă vreun colaborator îmi trezește suspiciuni de incorectitudine, eu însumi voi sesiza DNA-ul”. Fostul edil mai spune că i-a retras lui Florin Răvășilă dreptul la semnătură de îndată ce a primit acel stick cu înregistrări.

Print Friendly, PDF & Email