Fiul unui scriitor timişorean, cel mai tânăr autor la Polirom

În urma unui savuros dialog tată-fiu, care s-a întins pe o perioadă de patru ani, s-a născut o carte: Tata, eu glumesc serios!. O culegere de perle. Sau de tudorisme, după numele micului autor.

 

Volumul Tata, eu glumesc serios!, cu ilustraţii de Bogdan, Jan şi Julian Achimescu, cu o postfaţă semnată de Pavel Şuşară, a apărut zilele acestea la Editura Polirom.

Tatăl lui Tudor, Robert Şerban, “a prins din viteza cu care i-a crescut puştiul perlele rostite de el pe te miri unde şi când. Le-a înşirat, ca să nu se piardă, le-a botezat tudorisme şi nu s-a îndurat să le-nchida în vreun seif, folder ori puşculiţa, ci le-a rostogolit cu bucurie, pe-o mină cu ăla mic, până aici. Mai departe începe joaca lor cu cei care, precum Robert, iubesc copiii şi cititul”, spun editorii cărţii, reprezentanţii Polirom.

Un singur cuvânt îţi vine să spui la capătul acestui volum care, pe de-o parte, semnalează un debut şi, pe de alta, confirmă o vocaţie: adorabil! – spune Adriana Babeţi. Debutul e al unui copil de şapte ani care îşi lasă trecut numele pe copertă, Tudor Şerban, iar cel care se dovedeşte încă o dată nu doar un excelent poet, ci şi un adevărat om de presă atunci când înregistrează atent şi sensibil puzderia de vorbe din jurul lui e Robert Şerban. Aşadar, în tandem, un fiu şi un tată. Amândoi îşi pun întrebări, amândoi îşi dau răspunsuri, iar din jocul lor plin de tandreţe, farmec şi umor se naşte nu doar o lecţie discretă pentru toţi părinţii obosiţi, ci şi una de neaşteptată poezie.”

„Tudor nu este aici un copil care spune «lucruri trăsnite», ci un medium, un revelator al vârstei de aur, iar inspiraţia lui Robert Şerban de a-i urmări aventura intrării în istorie şi a luării ei în posesie este ea însăşi un act de creaţie”, spune Pavel Şuşară, care semnează postfaţa cărţii.

Tudor Şerban s-a născut în primăvara anului 2011. Întrebat ce anotimp preferă, va răspunde că pe nicicare. Şi asta fiindcă – explică el –, dacă ar alege unul, ar jigni altul, şi nu vrea să facă aşa ceva. Editorii cărţii îl prezintă ca pe un copil vesel, căruia îi plac pauzele, dar care nu se dă înapoi să spună tabla înmulţirii, fiindcă o ştie pe sărite şi îl amuză când nu-i crezut că e doar în clasa întâi. Nu fiindcă nu s-ar da chiar el, uneori, mai în etate decât este, dar de ce să n-o facă alţii?

Robert Şerban, scriitor şi jurnalist, absolvent al Facultăţii de Construcţii şi al Facultăţii de Arte şi Design, ambele din Timişoara. Autor şi coautor al 18 cărţi de beletristică, majoritatea de poezie. E preşedintele Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara şi realizatorul emisiunii de televiziune Piper pe limbă.

Print Friendly, PDF & Email