Fişele de post secrete de la Primărie, “deconspirate” doar în instanţă

Primaria-TimisoaraClubul Timişoara al Asociaţiei Pro Democraţia, care a iniţiat o acţiune de monitorizare a transparenţei funcţionării celor mai importante instituţii publice din Timiş, s-a izbit de refuzul unor structuri ale Primăriei Timişoara în momentul în care a cerut fişele de post ale unor funcţionari din instituţie.

 

Secrete instituţionale

În urma demersurilor făcute de clubul timişorean al Asociaţiei Pro Democraţia pentru publicarea unor fişe de post ale unor funcţionari din posturi-cheie din Primăria Timişoara, reprezentanţii APD Timişoara spun că s-au lovit de opacitate, comunicându-li-se că fişa de post a administratorului public la nivelul Primăriei Timişoara, adică a city manager-ului, este secretă. 

Primăria a refuzat să ofere datele solicitate, invocând protejarea datelor cu caracter personal. “Respingem ca fiind nefundamentat legal argumentul Primăriei prin care se încearcă justificarea secretizării fişelor de post ale funcţionarilor instituţiei. Fişa postului nu este un atribut al persoanei, ci un act oficial al instituţiei şi nu conţine date cu caracter personal. Aşadar nu se pune problema protejării intereselor persoanei prin exceptarea de la publicare a datelor cu caracter personal”, spun reprezentanţii Pro Democraţia Timişoara.

Aceştia resping şi poziţia reprezentanţilor Primăriei Timişoara, care susţin implicit faptul că oferirea de copii după fişele de post ar fi ilegală şi i-ar face pasibili de amendă cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei.

De aceea, Clubul Timişoara al APD a solicitat un punct de vedere oficial din partea Prefecturii Timiş la care s-a primit un răspuns în care se sugerează să apeleze la instanţa de judecată. „Referitor la refuzul Primăriei Municipiului Timişoara de a vă oferi copii după fişele de post a celor două funcţii publice, considerăm că în speţă sunt incidente prevederile legii 554/2004, a contenciosului administrativ”, se preciza în punctul de vedere al Prefecturii. “Sunt de acord că fişele de post nu sunt documente clasificate”, ne-a declarat, de altfel, subprefectul de Timiş, Marossy Zoltan.

Soluţii alternative

Pentru a înlătura temerile funcţionarilor Primăriei cu privire la faptul că, prin publicarea fişelor de post s-ar încălca reglementările de protecţie a datelor cu caracter personal, Pro Democraţia s-a oferit să ofere argumente şi soluţii tehnice pentru ca Primăria Timişoara să practice transparenţa fără teama de a încălca legea. O astfel de soluţie a fost furnizată de către Centrul de Resurse pentru Participare Publică, organizaţie care susţine că eventualele date personale de pe documentele în cauză pot fi cenzurate selectiv prin mascarea lor în fotocopiile comunicate.

“Considerăm că autoritatea publică interpretează în sens foarte larg, abuziv chiar, dispoziţiile privind protecţia dosarelor personale şi profesionale ale funcţionarilor publici dar şi excepţia de la comunicare a datelor personale. De obicei, fişa de post nu conţine date personale, ea fiind aceeaşi indiferent de persoana care ocupă poziţia respectivă. Prin comunicarea fişei de post nu este pus în pericol dosarul funcţionarului public sau datele cuprinse în acesta. Totodată, trebuie reţinut că, în cazul în care fişa de post conţine date personale, acestea pot fi ascunse astfel încât o copie a documentului să poată fi comunicată. Aceasta este o practică curentă în România pentru acele documente care conţin date personale”, se arată în punctul de vedere al Centrul de Resurse pentru Participare Publică, transmis Pro Democraţia.

“Sperăm ca, în lumina acestei soluţii, reprezentanţii Primăriei municipiului Timişoara să îşi schimbe punctul de vedere şi să facă publice fişele de post ale funcţionarilor”, spune Cristian Bratu, coordonator programe integritate publică  al Asociaţiei Pro Democraţia – Clubul Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email