E mai bine de o lună de când s-a lăsat o tăcere adâncă în cazul intenţiei de vânzare, de către Primăria Timişoara, a unui sediu mult subevaluat, către P.S.D. Timiş. Interesant, dar după scandalul mediatic creat de această decizie, Municipalitatea a încredinţat a doua evaluare aceleiaşi firme. Întrebată pe ce criterii a selectat evaluatorul, Municipalitatea tace. Întrebată pe ce criterii s-a făcut evaluarea, oferă un răspuns care nu spune nimic. Întrebată despre valoarea lucrărilor de renovare şi îmbunătăţire pe care A.D.P., fostul proprietar, le-a făcut clădirii, Primăria ne îndrumă spre A.D.P., deşi societatea este în subordinea sa, deci Municipalitatea are o evidenţă clară a contabilităţii acesteia.
Evaluare de cel puţin opt ori mai mică
Municipalitatea a decis să scoată la vânzare imobilul amplasat în Timişoara, pe splaiul Tudor Vladimirescu nr. 26, la o valoare de 441.176,71 de lei fără T.V.A. Evaluarea imobiliară, făcută de S.C. AB Consulting S.R.L., menţionează un preţ mediu de 107 euro/mp util şi o valoare totală de 99.160 de euro + TVA, pentru suprafaţa utilă de 957,41 de metri pătraţi a imobilului, şi se referă la clădire, fără a lua în considerare terenul aferent.
“În Raportul de evaluare imobiliară globală al S.C. West Property Advisor, aflat pe site-ul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, la fila 24, pentru zona 2 din Timişoara, zonă în care se află imobilul, sunt menţionate următoarele valori de referinţă exprimate în euro pe metrul pătrat suprafaţă utilă: 840 euro/ mp – parter şi etaj şi 620 euro /mp – demisol. Rezultă un preţ minimal, ştiind că imobilul are demisol şi trei nivele, de 785 de euro / mp util fără TVA”, spune Andrei Văcaru, preşedintele F.C. Timiş.
Prin urmare, evaluarea realizată de S.C. AB Consulting S.R.L. este de aproape opt ori mai mică faţă de valoarea de referinţă, pe baza căreia notarii publici din Timişoara percep taxele minime către Stat la vânzarea-cumpărarea unui imobil. “Înmulţind această estimare cu suprafaţa utilă consemnată în raportul de evaluare, făcut public pe site-ul Primăriei Timişoara, pentru imobilul din Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 26, rezultă suma de 751.566,85 de euro fără TVA, la care se adaugă devizul A.D.P. Timişoara de peste 770.000 de lei.Valoarea totală minimă calculată este, în aceste condiţii, de peste 922.000 de euro, fără TVA. La această valoare se adaugă preţul terenului a cărui suprafaţă nu o cunoaştem”, mai spune Andrei Văcaru.
Un aspect interesant în această tranzacţie este şi faptul că decizia vânzării acestui imobil, cu o suprafaţă de circa 1.300 de metri pătraţi, în care P.S.D. Timiş stă cu chirie de mai bine de un an, a fost luată în câteva zile de la depunerea cererii pentru vânzare. 4 septembrie a fost data la care P.S.D. a solicitat Municipalităţii analizarea posibilităţii vânzării acestei clădiri. Câteva zile mai târziu, era aprobată. Iar în 24 septembrie, subiectul era deja pe ordinea de zi a Consiliului Local. În condiţiile în care alte partide, de exemplu F.C. Timiş şi P.D.L. Timişoara, aşteaptă de luni de zile să le fie atribuit un spaţiu cu chirie, la care legea le dă dreptul.
Întrebare: “Care au fost criteriile de selecţie a evaluatorului?”. Răspuns: “-“
Am întrebat reprezentanţii Primăriei Timişoara – printr-o solicitare adresată în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţii de interes public – pe ce criterii s-a făcut evaluarea, de s-a ajuns la o sumă atât de mică, de circa 100.000 de euro? Am primit un răspuns care nu clarifică nimic: “Criteriile care au stat la baza evaluării imobilului sunt cele specifice în raportul de evaluare, întocmit de către evaluatorul autorizat S.C. AB Consulting S.R.L.”. Adică? Nu se pierde, însă, nimeni în “detalii”.
Am cerut, de asemenea, Municipalităţii să ne indice care au fost criteriile de selecţie a evaluatorului. Întrebarea aceasta a fost ignorată.
Care este costul total al renovărilor şi al îmbunătăţirilor făcute acestui imobil din fondurile A.D.P., în ultimii patru ani?, a fost o ultimă întrebare la care am solicitat clarificări din partea Primăriei Timişoara. Era firesc să fie informaţii cunoscute şi să primim un răspuns clar, în condiţiile în care S.C. Administrarea Domeniului Public S.A. se află în subordinea Primăriei. Ni s-a răspuns că transferul dreptului de proprietate asupra acestei clădiri, din patrimoniul S.C. Administrarea Domeniului Public S.A. în cel al Primăriei Timişoara, s-a făcut în 18 decembrie 2012, prin hotărâre de Consiliu Local, imobilul fiind atribuit P.S.D. Timiş pe bază de contract de închiriere. “Imobilul a fost preluat de la S.C. A.D.P. S.A., cu valoare de 451.701 lei, conform fişei mijlocului fix, transmisă Primăriei Municipiului Timişoara”, mai spun reprezentanţii Municipalităţii. Dar, pentru obţinerea datelor privind valoarea lucrărilor de renovare şi îmbunătăţire realizate în ultimii patru ani din fondurile A.D.P., am fost îndrumaţi să ne adresăm acestei societăţi. Un răspuns care lasă loc la multe semne de întrebare. Cum se poate ca Primăria să scoată la vânzare un imobil din patrimoniul său fără să aibă aceste informaţii şi fără să verifice dacă raportul de evaluare a ţinut cont de ele?
O nouă evaluare, dar cu aceeaşi firmă
La finalul lunii septembrie – după şedinţa de Consiliu Local în care vânzarea imobilului de pe splaiul Tudor Vladimirescu către P.S.D. Timiş nu a fost aprobată în Consiliul Local – lipsindu-i doar un vot –, primarul Nicolae Robu anunţa că va cere o nouă evaluare a clădirii. După ce prima evaluare – , făcută, spune edilul, la solicitarea viceprimarului social-democrat, Traian Stoia – a fost făcută tot de această firmă. Iar apoi, în funcţie de rezultatul noii evaluări, va solicita o contraexpertiză.
Liviu Barbu, fost director A.D.P.: “Pentru ce s-a chinuit Primăria să transforme o ruină într-o clădire modernă?”
TIMPOLIS a prezentat în mai multe articole situaţia legată de imobilul de pe splaiul Tudor Vladimirescu numărul 26, clădire aflată de ani de zile în proprietatea A.D.P., care a cheltuit sume consistente pentru renovarea şi întreţinerea acesteia. Surse din A.D.P., care au dorit să-şi păstreze anonimatul, ne-au declarat că la respectiva clădire, A.D.P. a făcut renovări şi îmbunătăţiri care se apropie ca valoare de preţul cu care este scos acum la vânzare imobilul: “Să nu uităm că este vorba despre 1.300 de metri pătraţi. Dacă ai scoate la vânzare o clădire de acest gen printr-o agenţie imobiliară, cred că preţul cerut şi obţinut ar fi de cel puţin 1,5 milioane de euro”.
Acum câţiva ani, imobilul a fost preluat de către A.D.P. fără acoperiş, cu un singur nivel, fiind plin de boschetari. A fost reabilitat, s-a rezolvat problema igrasiei, s-au făcut tratamente chimice, a fost etajat şi mansardat. “Voiam să înfiinţăm acolo un centru de dezvoltare pentru proiecte europene, de care Timişoara chiar are nevoie. Primăria s-a chinuit ani de zile, cu fonduri proprii, să transforme o ruină într-o clădire modernă şi spaţioasă. Cu ce scop? ne putem întreba acum”, ne declara fosta conducere a A.D.P.
F.C. Timiş propune ca în sediul de pe splaiul T. Vladimirescu să fie mutat Spitalul de Oncologie
Dat fiind că Primăria şi-a exprimat intenţia de a repune la vot, în următoarele şedinţe de Consiliu Local, acest proiect, reprezentanţii F.C. Timiş protestează, atrăgând atenţia că se pune la cale o afacere ilegală: “Am mai spus că ne dezicem de modul prin care persoane alese să vegheze la respectarea legii şi la buna gestionare a patrimoniului oraşului ajung să decidă contra interesului timişorenilor, apelând la mijloacele unei aparente decizii democratice pentru a face jocuri de interese personale şi de grup”.
În plus, F.C. Timiş solicită retragerea de pe ordinea de zi a următoarelor şedinţe ale Consiliului Local Timişoara a Proiectului de hotărâre privind aprobarea vânzării acestui imobil către P.S.D. Timiş şi solicită sesizarea instituţiilor abilitate să verifice legalitatea demersului aleşilor locali. “Cerem şi cetăţenilor Timişoarei să ia poziţie faţă de acest act aflat la limita legii, prin care valori din patrimoniul Timişoarei sunt trecute, la preţ de apartament, în posesia unor persoane sau organizaţii aflate la putere”, declară Andrei Văcaru.
Acesta propune ca, în condiţiile în care P.S.D. Timiş mai deţine un spaţiu în Timişoara, pe b-dul Eroii de la Tisa, în imobilul de pe splaiul Tudor Vladimirescu nr. 26 să fie mutat Spitalul de Oncologie, aflat temporar în căminul unui liceu din Timişoara, sau a altei instituţii pentru care Primăria Timişoara plăteşte chirii pentru funcţionarea acesteia.
Ultimele comentarii