Finanțare europeană de 10 milioane de euro, pentru Spitalul Județean Timișoara

Două proiecte depuse în documentație completă vor aduce Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara aproximativ 10 milioane de euro. Fondurile provin din finanțare europeană prin PNNR.

 

Unul dintre proiecte prevede achiziâionarea de ecografe pentru Cardiologie, Chirurgie vasculară, Chirurgie generală și Gastroenterologie, un mamograf cu termosinteză (aparatură care va restarta Programul Național de screening în cancerul de sân) și un computer tomograf. Bugetul total atras pentru activitatea Ambulatoriului este de peste 2,7 milioane de euro la care se adaugă contribuția Consiliului Județean Timiș de aproape 1,3 milioane de lei.

Cel de-al doilea proiect are ca obiectiv reducerea riscului de infecții nosocomiale cu ajutorul unor echipamente și materiale destinate activității medicale. Va fi pus la punct un sistem integrat de control microbiologic al aerului în Casa Austria, iar  stațiile de sterilizare ale blocurilor operatorii și ale secțiilor cu risc crescut vor fi dotate cu aparatură pentru dezinfecția aerului și a suprafețelor și cu echipament de sterilizare și protecție pentru asigurarea asepsiei. De asemenea, Laboratorul de microbiologie va fi dotat cu o linie automată de microbiologie de ultimă generație pentru identificarea microorganismelor și efectuarea antibiogramelor. Tot pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale spitalul va achiziționa sterilizatoare cu aburi, sistem de trasabilitate a sterilizării, roboți de igienizare, purificatoare de aer UV, sisteme profesionale de curățenie, de neutralizare materiale contaminate, sisteme automate de nebulizare. Bugetul total destinat acestui proiect este de aproximativ 6 milioane de euro.

„Vrem să eliminăm zonele vulnerabile infecțiilor asociate asistenței medicale în spital.  Eradicarea acestora este de dorit, e adevarat, însă pentru asta trebuie să începem de undeva. Inițiativa noastră va reuși o monitorizare a tendințelor pe scala infecțiilor nosocomiale, inclusiv apariția focarelor epidemice, respectiv prevenirea lor”, declară managerul Spitalului Judeţean Timişoara, medicul Sorin Barac.

Ambele proiecte au fost depuse de echipa coordonată de dr. Andreea Rață.

Print Friendly, PDF & Email