Finanţare de la stat de aproape un milion de euro pentru partidele parlamentare

Deşi „avem o clasă politică ce ne livrează produse toxice”, acuză Noua Republică Timiş

Deşi partidele politice sunt subvenţionate de stat, anual, cu sute de mii de euro, aceşti bani nu se întorc în folosul cetăţeanului, susţin reprezentanţii Partidului Noua Republică Timiş. În plus, afirmă aceştia, politicienii sunt selectaţi prin mecanisme obscure care ţin mai degrabă de interesele oamenilor de afaceri care se află în spatele unui om politic decât de criteriul meritocraţiei.

“Majoritatea politicienilor, altceva, dar nu meritocraţi”

Avem o clasă politică ce ne livrează produse toxice, cele mai mult decizii luându-se în funcţie de grupurile de interese care finanţează partidele”, este opinia reprezentanţilor Partidului Noua Republică, filiala Timiş, care a împlinit zilele trecute doi ani de existenţă.

Ei atrag atenţia că aceste fapte au schimbat imaginea politicii româneşti aşa încât, pe plan internaţional, România apare ca o ţară mai puţin competitivă, iar acest lucru se reflectă în calitatea guvernanţei. „Noi, cetăţenii, plătim bani consistenţi, problema este ce primim în schimb. Calitatea guvernanţei este sub orice critică. Nu cred că există o altă ţară fostă comunistă cu personaje politice atât de dubioase ca la noi şi lipsite de competenţe”, declară Corneliu Berari, vicepreşedintele P.N.R. Acesta mai spune că, din ianuarie şi până în august, partidele de pe eşichierul politic românesc au fost finanţate de stat cu sume între 3.000 şi 300.000 de euro.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, cea mai mare sumă, de 300.000 de euro, a fost acordată P.S.D., urmat de P.N.L., care a primit 200.000 de euro. Şi Opoziţia a fost subvenţionată, P.D.L. revenindu-i 150.000 de euro, P.P.-D.D., 132.000 de euro, P.C. – 30.000 euro, U,N.P.R. – 14.000 de euro, iar F.C. şi P.N.Ţ.C.D au primit între 3.000 şi 5.000 de euro. Potrivit legislaţiei de finanţare a partidelor politice, subvenţia de la Stat se acordă în funcţie de numărul de mandate obţinute de fiecare formaţiune politică în Parlament.

Dar cum se întorc aceşti bani în folosul cetăţenilor? se întreabă Corneliu Berari. Acesta consideră că politicienii trebuie să fie plătiţi, însă acest proces de finanţare are nevoie de transparenţă şi corectitudine, astfel încât oamenii politici să livreze soluţii pentru societate şi nu pentru cei care au interese obscure: „De câte ori aţi văzut parlamentarii timişeni stând de vorbă cu oamenii ale căror interese sunt direct afectate de deciziile instituţiilor? Care este valoarea adăugată pe care ei au generat-o?”.

Corneliu Berari atrage atenţia că pe fondul acestei atitudini de ignoranţă faţă de alegători atât din partea aleşilor din Parlamentul naţional, cât şi a unor europarlamentari, România nu este pregătită pentru gestionare fondurilor europene, deşi se apropie următorul program de finanţare pentru 2014 – 2020: „Este o catastrofă ce se întâmplă. Este foarte posibil să avem probleme pentru că, pur şi simplu, unii nu şi-au făcut temele”.

Ovidiu Tărţan, preşedintele P.N.R. Timiş, susţine că este nevoie şi de o educare a electoratului, mai ales că cetăţeanul, pe lângă drepturi, are şi responsabilităţi civice. Acesta spune că oamenii trebuie să se informeze asupra activităţii celor pe care i-au ales şi să acţioneze în consecinţă, să  nu pună ştampila în necunoştinţă de cauză, transformându-se în simple instrumente electorale.

Print Friendly, PDF & Email