Finalul proiectului #newTogether, realizat cu ocazia Timișoara 2023

Sursă foto: #newTogether

Între 2020 si 2023, Forumul Cultural Austriac București a organizat și desfășurat unul dintre cele mai extinse și mai ambițioase proiecte ale sale de artă și dialog, #newTogether. Creat la inițiativa artistei vizuale și expertei în drepturile fundamentale, Beate Winkler, acest program multidimensional a fost conceput în special pentru a pune în dialog comunitatea timișoreană cu artiști și experți austrieci din diferite domenii, înscriindu-se în procesul de pregătire a proiectului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Finalul acestui proiect va fi marcat prin lansarea la Timişoara a volumului în limba engleză Book of Visions for a #newTogether.

 

Lansarea cărţii – publicată cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România – va avea loc pe data de 14 septembrie, ora 16, la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara, în prezența autoarei, , Beate Winkler, a primarului Timişoarei, Dominic Fritz, a directoarei Teatrului Național din Timișoara, Ada Hausvater, și a directorului Forumului Cultural Austriac, Leopold Unger.

În același context, va avea loc și finisajul instalației interactive Voci ale Timișoarei – gânduri despre un nou împreună, găzduită tot de Sala 2 a Naționalului timişorean încă din decembrie 2022. În perioada mai – octombrie 2022, artista Beate Winkler i-a invitat pe timișorenii participanți la diferitele evenimente organizate în cadrul programului #newTogether să-și înscrie ideile, dorințele, speranțele pentru anii ce vin pe lucrări de artă realizate special pentru acest scop pe hârtie manufacturată. Colectate într-o „Cutie a viitorului”, gândurile unei părți dintre locuitorii Timișoarei au fost expuse în foaierul Sălii 2; la rândul său, publicul spectacolelor Teatrului Național și-a adăugat propriile mesaje celor deja existente. Toate aceste mici lucrări pe care au intervenit locuitorii Timișoarei vor fi expuse ulterior la Institutul Cultural Român de la Viena, începând cu 9 octombrie, dată la care va avea loc și lansarea austriacă a volumului Book of Visions for a #newTogether.

Creat special pentru comunitatea timișoreană, proiectul #newTogether s-a extins odată cu șocul crizei pandemice (incluzând evenimente și în alte regiuni ale României), devenind un spațiu de creare, discuție și analiză a unor idei si soluții cu implementare concretă, imaginate de specialiști austrieci, români și europeni în special din domeniul culturii. Timișoara a rămas însă punctul central al programului #newTogether, care a cuprins expoziții, ateliere, conferințe, dezbateri, performance-uri, proiecții de film etc. despre modurile în care societățile austriacă, românească și europeană, în general, se transformă în contextul noilor provocări internaționale și se proiectează în viitor. Volumul prezintă principalele etape și componente ale proiectului – filmul documentar #newTogether, realizat de regizoarea Carmen Lidia Vidu, si de 60 de artiști români și austrieci, apelul pentru proiecte culturale, atelierele de lucru în cinci domenii de activitate, expoziția „Transforming” și instalația interactivă „Voci ale Timișoarei”.

Rezultatele unuia dintre proiectele artistice selectate în cadrul inițiativei #newTogether pot fi, de afltfel văzute până pe 24 septembrie în cadrul expoziției Art.Waşk.Impression, de la Casa Tineretului din Timișoara. Proiectul reprezintă un periplu original între Sibiu și Timișoara, realizat de patru tineri artiști români și austrieci care au petrecut o săptămână împreună cu locuitori din sate și orașe din Transilvania și Banat. Proiectul inițiat de profesoarele și artistele austriece Katharina Kraus și Teresa Leonhard este realizat cu ocazia Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană, cu sprijinul Rezidenței9 (Rezidența BRD Scena9 București) și al Fundației Județene pentru Tineret Timiș. Partenerii proiectului sunt Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu – Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (în limba germană), Landul Carintia, AGB Theaterpädagogik și Innenhof Studios.

Print Friendly, PDF & Email