FILTM aduce scriitorii mai aproape de liceeni și de iubitorii de literatură din regiune

Într-un program extins, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara își așteaptă publicul din Timișoara, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Lugoj și Reșița la o nouă întâlnire cu literatura, în perioada 25 – 28 octombrie. La evenimente vor participa peste 40 de invitați din țară și străinătate.

 

Alături de tradiționalele seri de la Muzeul Național de Artă Timișoara, anul acesta organizatorii Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), eveniment ajuns la cea de a XII-a ediție, au introdus în program opt evenimente care își propun să îi aducă pe autorii invitați mai aproape de tinerii din licee și de iubitorii de literatură din regiune.

Miercuri, 26 octombrie, scriitorii germani de origine română, Alexandru Bulucz, Mara-Daria Cojocaru, Ilinca Florian și Nadine Schneider, alături de traducătorul și poetul Ernest Wichner vor fi oaspeții Liceului „Nikolaus Lenau” din Timișoara. Scriitoarea Ana Blandiana se va întâlni cu elevii Colegiului Național Pedagogic „Carmen Sylva”, iar prozatoarea Tatiana Țîbuleac va fi invitata elevilor și profesorilor Liceului Teoretic “Grigore Moisil”. Profesorul și istoricul Armand Goșu și prof. univ. Kazimierz Jurczak vor purta un dialog în fața elevilor Colegiului Național “C. D. Loga” pe teme istorice de ultimă oră. Scriitorii Emilian Galaicu Păun și Henriette Kemenes împreună cu editorul un Cristian vor fi oaspeții Școlii Gimnaziale din Jimbolia. Întâlnirea va fi moderată de scriitorul Marcel Tolcea. Poeții Alina Purcaru, Attila Balazs și Ales Mustar (Slovenia) vor fi invitații unei seri literare organizate de Casa Bredicenilor din Lugoj.

Joi, 27 octombrie, studenții de la Universitatea de Vest o vor avea ca invitată pe scriitoarea Tatiana Țîbuleac. În aceeași zi, scriitorii Denisa Comănescu, Florin Lăzărescu și Cătălina Bălan participă la o întâlnire literară organizată de Casa de Cultură din Sânnicolau Mare.

Un eveniment care se încadrează mai mult în zona managementului cultural și pe care organizatorii FILTM îl consideră foarte necesar, în contextul pieței de carte de la noi, este și dezbaterea pe tema „Cine mai citește p-aici? De ce sunt necesare festivalurile de literatură?”. La eveniment participă Lucian Dan Teodorovici, Gheorghe Erizanu, Radu Vancu, Tudor Crețu, Cătălin Lazurcă, Gavril Țărmure, echipa FILTM, Mircea Mihăieș, Cornel Ungureanu ș.a. Moderator este Robert Șerban

Informații complete despre programul FILTM și invitați se găsesc pe: www.filtm.ro și pe pagina de Facebook a festivalului.

Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara „La Vest de Est / La Est de Vest” (FILTM) a fost inițiat în toamna anului 2012, ca un proiect care îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă” şi să redefinească pe harta literară a României, dar şi pe cea europeană, identitatea oraşului Timişoara.

Organizator al evenimentului este Fundația Politehnica Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023, Traduki şi Pro Helvetia, având ca parteneri Muzeul Național de Artă Timișoara, Librăria La Două Bufnițe, Universitatea Politehnica Timișoara, Editura Cartier, Polirom, Humanitas, Tracus Arte, Paralela 45, Corint, CDPL, Casa de editură Max Blecher, Institutul Blecher, OMG, Vremea, Editura Universității de Vest, Diacritic. Parteneri media ai festivalului sunt RFI, Observator Cultural, Revista Orizont, Dilema Veche, TVR Timișoara, Radio România Timișoara, Banatul Azi, Timpolis, Puterea a Cincea, BestOf, iar sponsori: Bioclinica, MEWI, Hotel Timișoara şi Egeria.

Print Friendly, PDF & Email