Filosoful german Peter Sloterdijk, Doctor Honoris Causa al UVT

Peter Sloterdijk. Foto. UVT

Universitatea de Vest din Timişoara i-a acordat azi titlul onorific de Doctor Honoris Causa filosofului german Peter Sloterdijk, profesor la Universitatea din Karlsruhe. În contextul deschiderii programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023, acesta a conferenţiat la UVT.

 

Trei evenimente speciale, înscrise în ciclul de evenimente „La UVT, Cultura este Capitală!” desfășurate la Universitatea de Vest din Timișoara în aceste zile dedicate Deschiderii oficiale a programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii, au propus publicului timișorean și vizitatorilor din țară și străinătate conferințe și dialoguri pline de inspirație.

În prima dintre conferințe, Peter Sloterdijk a abordat o temă deosebit de interesantă, despre Europa, încă „o haină prea mare pentru majoritatea dintre noi”. Sub titlul Câteva gânduri despre Europa de azi, reputatul filosof a realizat o incursiune în istoria continentului, cu trimiteri vibrante spre actualitatea politică și socială a lumii noastre, deosebit de atractivă pentru publicul prezent la UVT. În cea de-a doua conferință, Peter Sloterdijk s-a aflat alături de Andrei Ujică, cunoscutul scriitor și regizor român, cei doi protagoniști intrând într-un dialog despre apariția fotografiei și filmului în secolul al XIX-lea, cu multe semnificații ulterioare. În cel de-al treilea eveniment, desfășurat în această dimineață, UVT i-a acordat titlul onorific de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum al Universității de Vest din Timișoara, pentru semnificativele contribuții pe care le-a adus la dezbaterea filosofică europeană contemporană.

Peter Sloterdijk în dialog cu Andrei Ujică. Foto: UVT

„Venirea filosofului Peter Sloterdijk la UVT, prolific scriitor și profesor la Universitatea din Karlsruhe, oraș înfrățit cu Timișoara, contribuie semnificativ la calitatea programului TM2023 și răspunde multor așteptări din partea segmentului avizat al publicului timișorean. De astăzi, comunitatea noastră universitară cuprinde și unul dintre cei mai reputați filosofi ai momentului, titlul de Doctor Honoris Causa, pe care UVT l-a acordat filosofului german, reprezentând o recunoaștere a contribuției intelectuale pe care acesta o aduce dezbaterii critice din Europa de astăzi, cu impact în toate țările europene, inclusiv în mediile universitare românești. UVT demonstrează prin aceste conferințe și ceremonii, dedicate filosofului Peter Sloterdijk, că genericul pe care l-am consacrat este din nou în prim plan: «La UVT, Cultura este Capitală!»”, declară rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Marilen Pirtea şi Peter Sloterdijk. Foto: UVT

Important filozof, eseist şi om de cultură german, Peter Sloterdijk (născut în 26 iunie 1947, la Karlsruhe), a studiat Filozofia, Germanistica şi Istoria la Universităţile din München şi din Hamburg, între 1968 şi 1974, obţinând titlul de doctor în filozofie în 1975. În anii ’80 a lucrat ca scriitor liber profesionist, timp în care şi-a scris cea mai cunoscută carte, Critica raţiunii cinice (1983), despre care Jürgen Habermas a spus că este cel mai important eveniment filosofic de după război. Volumul a atins un tiraj nemaiîntâlnit la o lucrare filosofică în Germania postbelică şi a fost tradus, până astăzi, în peste 30 de limbi. Începând cu 1992, Peter Sloterdijk a predat Filozofie, Estetică şi Teoria mass-media la Universitatea de Arte şi Design din Karlsruhe, al cărei rector a devenit în 2001. De-a lungul carierei, a fost distins cu numeroase premii și doctorate onorifice (Premiul Ernst Robert Curtius, 1993, Premiul Sigmund Freud, 2005, Premiul Ludwig Börne, 2013 etc.). Are apariții constante în presa germană și în cea franceză, și participă la numeroase simpozioane, colocvii și congrese internaționale. Revistele Foreign Policy și Prospect Magazine l-au desemnat pe Peter Sloterdijk în clasamentul celor mai influenți 100 de intelectuali publici.

Print Friendly, PDF & Email