Filmele sentimentale influenţează opiniile politice ale oamenilor

MoviesVizionarea filmelor sentimentale are o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale, au constatat cercetătorii americani.

 

O echipă de cercetători în ştiinţe politice de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, a efectuat un experi­ment asupra unui grup de persoane. Acestea au vizionat o serie de filme hollywoodiene cu un mesaj liberal sub­iacent, conform independent.co.uk, susră citată de Mediafax.

S-a constatat că spectatorii care “nu erau pregătiţi” să aibă o atitudine critică faţă de filmele vizionate au fost mai predispuşi la “o schimbare de stânga” în atitudini decât ceilalţi.

Cercetătorii, care şi-au propus să ex­ploreze puterea mesajelor politice din filmele cu succes la public, au des­coperit că “acestea au capacitatea de a schimba atitudini, mai ales în chestiuni care nu au fost acoperite de presă”.

În jur de 300 de studenţi ai Uni­ver­sităţii din Notre Dame – jumătate dintre aceştia considerându-se conser­vatori – au fost chestionaţi în legătură cu preferinţele lor politice, au vizionat un film, apoi au fost întrebaţi din nou care sunt simpatiile lor politice. Unii au fost rugaţi să vizioneze un film de „con­trol”, considerat fără niciun fel de ten­dinţe politice, în timp ce alţii au vizio­nat Mai bine nu se poate/ As Good as It Gets, cu Jack Nicholson în distribuţie, şi Omul care aduce ploaia/ The Rainma­ker, cu Matt Damon în rolul principal.

Todd Adkins, coordonatorul studiu­lui, a afirmat că în cazul celor care au vizionat filme cu mesaje liberale – fie subtile, fie mai directe – a fost remar­ca­tă o probabilitate mai mare de a adopta simpatii de stânga, indiferent de convin­gerile lor politice de până atunci. „Spec­tatorii au aşteptarea de a se simţi bine şi nu sunt pregătiţi să întâlnească şi să evalueze mesajele politice, aşa cum se întâmplă în timpul campaniilor electo­rale şi a ştirilor”, a declarat Todd Adkins, în studiul publicat în ediţia din decem­brie a revistei Social Science Quarterly.

Pe lângă punerea în lumină a in­fluenţei politice potenţiale a filmelor cu succes la public, studiul arată că „o ase­menea influenţă persistă în timp şi nu este moderată de partizanat, ideologie sau cunoştinţe politice”, a precizat Todd Adkins.

Print Friendly, PDF & Email