Filmele “Poziţia copilului” şi “Metabolism”, proiectate la Los Angeles

Peliculele “Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, şi “Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, de Corneliu Porumboiu, vor fi prezentate în selecţia oficială a AFI Fest, festivalul organizat de American Film Institute şi care se desfăşoară între 7 şi 14 noiembrie, la Los Angeles.

Pozitia copiluluiAFI Fest este gala, prin care Ame­rican Film Institute, celebrează anual excelenţa artistică şi aduce împreună publicul şi comunitatea din industrie pentru a explora cinematografia prin noile filme, legende ale marelui ecran şi noi talente, anunţă Mediafax. De asemenea, producţia O umbră de nor, regizată de Radu Jude, a fost selecţio­nată în competiţia dedicată de AFI Fest scurtmetrajelor.

Scurtmetrajul O umbră de nor, de Radu Jude, spune povestea unui preot, interpretat de Alexandru Dabija, care trebuie să îi dea o ultimă împărtăşanie unei persoane muribunde. Filmul a avut premiera mondială în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festiva­lului de Film de la Cannes, anul acesta.

Alături de filmul Poziţia copilului, de Călin Peter Netzer, câştigătorul trofeului Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin în 2013, va rula şi cel mai recent lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism.

Poziţia copilului a câştigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur (27 septem­brie – 4 octombrie), în timp ce Luminiţa Gheorghiu a primit trofeul pentru cea mai bună actriţă. Totodată, pelicula a fost desemnată să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria “cel mai bun film străin”.

Pelicula Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism a fost selec­ţionată în competiţia oficială a Festiva­lului Internaţional de Film de la Locar­no (Elveţia), care s-a desfăşurat în august, precum şi la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo, care a avut loc în aceeaşi lună. De asemenea, filmul a fost proiectat în secţiunea Contemporary World Cinema de la Festivalul Internaţional de la Toronto, eveniment care s-a desfăşurat în perioada 5 – 15 septembrie.

Potrivit site-ului AFI Fest, în secţiu­nea World Cinema au fost selectate, printre altele, şi filmele Baby Blues, de Kasia Ros³aniec, Bethleem, de Yuval Adler, Borgman, de Alex van War­mer­dam, Closed Curtain, de Jafar Panahi şi Kamboziya Partovi, The Congress, de Ari Folman, An Episode In The Life Of An Iron Picker, de Danis Tanovic, Exhibition, de Joanna Hogg, Gabrielle, regizat de Louise Archambault, Gloria, de Sebastián Lelio, Grand Central, regizat de Rebecca Zlotowski, The Great Beauty, în regia lui Paolo Sor­rentino, Half Of A Yellow Sun, de Biyi Bandele, Heli, de Amat Escalante, şi Juvenile Offender, de Kang Yi-kwan.

Print Friendly, PDF & Email