Filarmonica Banatul va fi „vandalizată” artistic

De către unul dintre cei mai bine cotați artiști vizuali din lume

vhils-moscovaÎncepând de azi, Filarmonica Banatul va fi transformată, primind tuşe ale esteticii vandalismului.

 

Alexandre Farto, artistul de origine portugheză cunoscut sub numele de Vhils, se află pentru prima oară în România, unde realizează, până pe 7 noiembrie, trei lucrări murale, în București, Timișoara și Cluj, lucrări care se încadrează în registrul esteticii vandalismului, așa cum o numește însuşi artistul.

Acesta sosește la Timişoara, în această după-amiază. El va lucra o mare parte pe timp de noapte, pentru marcarea lucrării pe perete inițial. Mâine, va lucra de dimineaţă, de la ora 10, până seara şi e posibil ca, în funcție de ritmul artistului, ultimele finisaje să fie făcute în dimineaţa de 4 noiembrie.

Vhils este cunoscut pentru tehnica sa de lucru aparte, care constă în intervenții asupra zidurilor prin decapare parțială, crestare, cioplire, sau chiar prin explozii controlate, aceasta fiind considerată una dintre cele mai inovatoare abordări artistice în ceea ce privește arta urbană din ultimele decade, mai spun oficialii Filarmonicii Banatul.

„Inspirat de modul în care zidurile orașului absorb schimbările sociale și istorice care se petrec în jurul lor, Vhils descoperă, la propriu și la figurat, prin arta sa, straturi de istorie și poezie urbană, lucrările sale fiind asemănate cu o formă de arheologie contemporană”, transmit organizatorii evenimentului.

Aceştia mai spun că, pornind de la conceptul de influență reciprocă între oraș și locuitorii săi, în sensul că “oamenii cioplesc orașul în care locuiesc, iar orașul la rândul său cioplește, definește oamenii care îl populează”, Vhils realizează lucrări care vorbesc despre identitate, caracterul efemer al lucrurilor în genere și interdependența dintre om și spațiu în contextul comunităților urbane contemporane, medii suprasaturate în care procesul de globalizare impune treptat o realitate uniformă în care unicitatea fiecarei culturi în parte se pierde încet.

Un experimentalist avid, Vhils a dezvoltat acest concept de estetică a vandalismului într-o multitudine de alte medii pe care le explorează alături de proiectele murale: modelare 3D, instalație, video-art, stencil-uri, sculptură, gravură, etc. Una dintre realizările recente ale artistului este chiar plasarea unei lucrări site-specific în spațiu, în Cupola de observație a International Space Station”, adaugă organizatorii.

vhils-shanghaiEvoluția lucrărilor realizate de Vhils în Romania va putea fi urmarită pe pagina de Facebook a DU-NE, unde publicul va avea acces la o serie de materiale foto-video cu artistul și desfășurarea turneului în cele trei orașe.

Absolvent al Central St. Martins College of Art and Design din Londra, reprezentat de aceeași galerie londoneză care se ocupă de Banksy, cu un portofoliu impresionant, în care se regăsesc expoziții individuale și de grup, intervenții site-specific, evenimente și proiecte comunitare în 28 de țări ale lumii până în prezent, precum și colaborări cu artiști de talie mondială, ca U2, pentru care acesta a regizat un videoclip în 2014, Vhils este unul dintre cei mai bine cotați artiști vizuali ai momentului la nivel internațional.

Proiectul, organizat de Asociația Culturală DU-NE, este finanțat de Ambasada Portugaliei la București, Institutului Camões pentru Cooperare și Limbă Portugheză și ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Primăria Capitalei, în cadrul programului “București – Orașul In-Vizibil”.

Print Friendly, PDF & Email