Fiii primarului din Deta, condamnaţi la închisoare cu executare după scandalul din 2011

Bogdan şi Călin Roman, fiii primarului din Deta, au fost condamnaţi de Curtea de Apel Timişoara la trei ani de închisoare cu executare pentru încăierare, în urma scandalului în care au fost implicaţi în vara anului 2011. Curtea de Apel Timişoara a schimbat şi încadrarea infracţiunii, din loviri şi alte violenţe în încăierare.

Poliţia a pus în aplicare mandatele de executare a pedepsei

Fiu primar Deta arestatPurtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Timişoara, Cristian Pup, decla­ră, citat de Mediafax, că la această in­stanţă s-a judecat recursul la o sentinţă a Tribunalului Timiş, prin care Bogdan şi Călin Roman, fiii primarului din ora­şul Deta, fuseseră condamnaţi cu sus­pendare în urma scandalului din 2011 în care au fost implicaţi. Astfel, Curtea de Apel Timişoara a decis, în 3 octom­brie, condamnarea la trei ani de închi­soare cu executare, pentru încăierare, pentru Bogdan şi Călin Roman. Con­form declaraţiilor lui Cristian Pup, alte trei persoane au fost condamnate la în­chisoare cu executare între patru luni şi doi ani, în acelaşi dosar. “Curtea de Apel Timişoara a luat o decizie defini­tivă în cazul fraţilor Roman şi al celor­lalte persoane implicate. Fiecare din cele cinci persoane a primit pedepse între patru luni şi trei ani de închisoare cu executare, decizia fiind una definiti­vă, deci nu mai sunt căi de atac. Cei doi fraţi Roman au primit trei ani de în­chi­soare cu executare”, spune Cristian Pup.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Timişoara a adăugat că în cursul zilei de 4 octombrie Judecătoria Deta – prima instanţă care a judecat acest dosar – a emis mandatele de executare a pedepsei cu închisoarea pe care le-a predat Poliţiei care, la rândul său, le-a pus în executare.

Potrivit lui Cristian Pup, Curtea de Apel Timişoara va emite motivaţia, în acest dosar, în termen de zece zile.

Scandalul ajunsese până la ministrul de Interne

Fiul cel mare al primarului din Deta, Bogdan Roman, şi cu fratele său, Călin, au fost implicaţi într-un scandal în iulie 2011, când a avut loc o alter­caţie între două grupuri de tineri. În urma altercaţiei, trei persoane au fost rănite şi au ajuns la spital. Fraţii Ro­man şi alţi trei prieteni ai lor au fost arestaţi preventiv, însă după aproape patru luni ei au fost eliberaţi.

Scandalul ajunsese până la ure­chi­le ministrului de Interne, dat fiind că tatăl celor doi era primar în funcţie. Atunci, ministrul Traian Igaş a dispus o anchetă la Deta, care a fost coordo­nată de şeful Poliţiei Române, la acea vreme chestorul Liviu Popa. Acesta anunţa că şeful Poliţiei Deta, şeful Compartimentului de Ordine Publică şi trei lucrători de la Poliţia Deta erau cercetaţi prealabil în urma scandalului în care au fost implicaţi fiii primarului democrat-liberal din localitate. Ulte­rior, ministrul Traian Igaş anunţa că şeful Poliţiei Deta, comisarul-şef Vio­rel Goloşie, a demisionat din funcţie, depunându-şi apoi raportul de pensio­nare.

Şeful Poliţiei Române mai anunţa că poliţiştii care au intervenit în timpul incidentului de la Deta au acţionat conform procedurilor, iar verificarea privind activitatea Poliţiei de la Deta a constatat neajunsuri care au făcut obiectul unor cercetări prealabile extin­se în cazul a zece agenţi şi ofiţeri.

În februarie 2012, Bogdan Roman era cercetat în două noi dosare penale, după ce a fost implicat într-o altă altercaţie cu doi tineri, care au ajuns la spital.

În aprilie acest an, cei doi fraţi Roman au fost condamnaţi la trei ani de închi­soare cu suspendare de Jude­cătoria Deta, cu un termen de încerca­re de opt ani. În acelaşi dosar, Daniel Bâr­zan, Radu Gherghel şi Vasile Strâm­tu au fost condamnaţi la doi ani de în­chi­soare cu suspendare. Decizia a fost atacată cu recurs la Tribunaul Timiş, instanţă care a menţinut sentinţa Ju­decătoriei Deta. Apoi, şi această hotă­râre a fost atacată, la Curtea de Apel Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email