Festivaluri cu tradiție, lăsate fără finanțare de CJ Timiş

Concert în Peştera Româneşti. Sursă for: Romania Route

USR Timiș ridică semne de întrebare cu privire la modul în care au fost evaluate proiectele cultural-artistice și de tineret înscrise la apelul de finanțare al Consiliului Județean Timiș. Şi asta după ce unele proiecte culturale cu renume au primit punctaj „zero” în urma acestei evaluări, „lucru inexplicabil și lipsit de bun-simț”, spun consilierii judeţeni USR.

 

Evaluarea de până acum pare să fi fost făcută din pix. Vorbim aici de bani publici pe care îi acordă Consiliul Județean Timiş, dar unde mai multe proiecte au fost depunctate artificial, pe criterii subiective. Noi nu putem vota ceva pe care scrie că evenimente cu renume au valoare artistică zero. Pentru procesul lipsit de transparență sau explicații îi acordăm nota zero lui Alin Nica, pentru că vrem să găsim soluții prin care aceste proiecte să fie evaluate corect”, declară Vlad Șendroiu, liderul grupului consilierilor județeni USR.

Hotărârea a trecut însă la vot. Cele mai bizare depunctări, spun cei din USR Timiş, sunt cele prin care Festivalul de Film Ceau, Cinema!, Rock la Mureş, Rod Festival-Rod Rural și Concertul simfonic din Peștera Românești au primit zero pentru valoarea culturală/artistică a proiectului, iar Embargo Fest a primit zero pentru claritatea viziunii artistice și caracterul inovator al proiectului.

Asta, declară consilierii USR, în timp ce proiecte aflate la a 9-a sau a 10-a ediție au fost excluse de la finanțare, alte proiecte le-au luat locul. „Proiecte aflate la prima sau a doua ediție, au primit finanțare cu punctaj maxim la valoare culturală sau caracter inovator”, spune Laura Boldovici, consilier județean USR. Aceasta critică și secretizarea formularelor de evaluare, care ar fi putut oferi transparență cu privire la observațiile membrilor comisiei.

USR Timiș critică abordarea lipsită de transparentă în evaluarea și finanțarea proiectelor cultural-artistice și de tineret. Situația actuală, spun consilierii USR, „este percepută ca un semn al incompetenței și lipsei de viziune din partea administrației județene PNL, care pare să nu ofere sprijin real și susținut unor evenimente cu impact pozitiv asupra comunității și reputației județului Timiș”.

Print Friendly, PDF & Email