Festivalul Minorităţilor Etnice întâmpină timişorenii cu produse gastronomice specifice

Centrul Timişoarei va fi duminică, 22 septembrie, gazda Festivalului Minorităţilor Etnice. Un punct de atracţie îl va reprezenta zona gastronomică, unde se vor găsi preparate specifice minorităţilor.

 

„Timişoara reprezintă  un spaţiu multicultural şi multietnic recunoscut de către toată lumea. Avem teatru în limba maghiară şi în limba germană, avem forme multiple de manifestare artistică în limbile minorităţilor. Festivalul  Minorităţilor Etnice din Timişoara reprezintă o altă modalitate de a evidenţia importanţa acordată de către administraţia locală menţinerii tradiţiilor în domeniul artei, coregrafiei şi chiar al gastronomiei minorităţilor acestui oraş”, spun organizatorii, respectiv Primăria Timişoara şi Casa de Cultură Timişoara.

Un punct de atracţie al Festivalului Minorităţilor Etnice, organizat în parcarea Modex, de la ora 16.30, îl va reprezenta zona gastronomică, unde se vor găsi preparate specifice minorităţilor: gulaş, pregătit de reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiare din România, paste italiene aduse de Asociaţia Stato dell’Arte Officina Culturale, fasole cu afumătură la ceaun şi prăjituri, făcute de membri ai Uniunii Sârbilor din România, sarmale, gogoşi, colţunaşi, cozonaci, cu care vor veni la festival reprezentanţii Uniunii Ucrainenilor din România, ştrudel cu dovleac, o specilaitate adusă de cei de la Forumul Democrat al Germanilor din Banat, azimă cu miere şi măr, din partea Comunităţii Evreilor, prăjitură cu mac şi ruladă de la reprezentanţii Uniunii Bulgare din Banat-România), prăjituri de la makedonii şi armânii din Banat şi găluşte cu mac şi nucă aduse de slovaci. Organizatorii anunţă că produsele nu vor fi puse în vânzare, ci oferite gratuit.

Expoziţiile de costume populare şi atelierele vor întregi sfera activităţilor din parcarea Modex. Steagurile italienilor din Roma, dinamismul sârbilor veniţi din Loznica, dar şi recitalul de excepţie pe care îl vor susţine artiştii trupei Mahala Rai Banda, vor aduce un plus de spectaculozitate programului artistic  pregătit de comunităţile etnice din Timişoara. Organizatorii festivalului anunţă cinci ore de muzică şi dans – care încep la ora 16.30 cu Parada minorităţilor –, coordonate scenic de Uica Mihai şi Veronica Mihoc.

Print Friendly, PDF & Email