Festivalul Les Films de Cannes à Timișoara, deschis de regizorul mexican Carlos Reygadas

Regizorul mexican Carlos Reygadas va deschide ediția de anul acesta a festivalului Les Films de Cannes à Timișoara, care începe peste câteva zile.

 

Oaspetele de onoare al festivalului Les Films de Cannes à Timișoara este regizorul mexican Carlos Reygadas. Acesta va fi prezent  la deschiderea ediției, pe 19 octombrie, de la ora 18.30, cu ocazia proiecției celui mai recent film al său, Our Time / Nuestro Tiempo, în care Reygadas duce radicalismul mai departe și se inspiră puternic din viața personală pentru o poveste despre pasiune, trădare, familie și libertate. În film, regizorul are și rolul principal, jund alături de soția lui din viața reală, Natalia López, anunţă Institutul Cultural Francez din Timişoara.

După proiecție, Carlos Reygadas va discuta cu publicul despre filmul său și despre cinema. Criticul Irina Margareta Nistor va modera discuția și va prezenta filmele din program.

„Carlos Reygadas a fost consacrat drept cea mai radicală voce a cinematografiei mexicane contemporane, prin selecțiile succesive de la Cannes, pe care presa de la Cannes le-a adulat și urât cu aceeași patimă”, spun organizatorii.

Carlos Reygadas a debutat cu primul său film de lungmetraj, Japón, în secțiunea paralelă a festivalului, Quinzaine des Réalisateurs, în 2002. Japón a intrat imediat în vizorul criticilor, dar și al juriului, filmul primind o mențiune specială Caméra d’Or. „În Japón se vede deja direcția pe care Reygadas, un cinefil pasionat și cultivat, o urmărește în cinema: personaje puternice, situații controversate, adesea la limita pornografiei, narate într-un ritm așezat mustind de pasiune și viață”, mai transmit organizatorii festivalului.

Reygadas a fost selectat pentru prima dată în competiție la Cannes cu Battle in Heaven, în 2005, apoi, în 2007, a câștigat Premiului Juriului cu Silent Light, un omagiu adus lui Carl Th. Dreyer, film despre o iubire interzisă în mijlocul unei comunități de menoniți din Mexic. Post Tenebras Lux, a obținut, în 2012, Premiul pentru regie la Cannes.

A treia ediție a festivalului Les Films de Cannes à Timișoara va avea loc între 19 și 21 octombrie, la Aula Magna a Universității de Vest, intrarea fiind liberă. Programul complet al proiecțiilor poate fi consultat pe http://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/timisoara/.

Les Films de Cannes à Timișoara  este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Universităţii de Vest din Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email