Festivalul itinerant ROD duce filmul şi teatrul în zonele în care lipsesc evenimente culturale

Sursă foto. DocuMentor

Din săli de teatru și de cinema, direct la sate și-n periferia oraşului, Caravana ROD, primul festival cultural dedicat spațiilor marginale variate, se pune în mișcare, din nou, luna aceasta.

 

„Timp patru luni, transformăm Caravana ROD în festival itinerant și mergem din nou în zone și audiențe cu acces limitat la cultură. Evităm locațiile comune, central-urbane, mainstream, în beneficiul descinderii unei caravane acolo unde lipsesc evenimente culturale prezentate live, în fața audienței locale”, transmit organizatorii.

Dacă în luna iunie, au vizitat trei secții ale Penitenciarului Timișoara – cea principală (de pe strada Popa Șapcă), cea din cartierul Kuncz și cea din Buziaș –, de săptămâna aceasta, turneul deschis publicului larg pornește din vestul Banatului timișean. Pentru iulie vor fi organizate șapte evenimente în șase localități:

În 14 iulie, Caravana ROD se va afla la Jimbolia, unde, în Piața Sf. Florian, va proiecta filmul Tigrul Albastru, iar Teatrul Basca va susţine spectacolul Animal Crossing;

Sursă foto. DocuMentor

În 15 iulie, la Sânnicolau Mare, în proximitatea Grădinii de Vară, sunt programate proiecția filmului Belle, spectacolul Teatrului Basca, Animal Crossing, o expoziție foto, dar şi o caravană medicală, desfășurată de Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu”, în cadrul căreia publicul participant beneficiază de consulturi și analize gratuite;

În 17 iulie, la Nădrag, în fața Casei de Cultură, vor fi proiectate filmele Belle și Păr;

În 19 iulie, la Centrul Educativ Buziaș, parte a Penitenciarului Timişoara, va fi tot proiecție de film, Shelter;

În 22 și 23 iulie, Caravana ROD se va afla la Timișoara, programul urmând a fi anunțate în curând, transmit organizatorii;

În 27 iulie, în centrul comunei Dudeștii Vechi vor avea loc proiecții de film, Belle și Păr, şi o expoziție foto.

În plus, împreună cu proiectul înfrățit UnLock, vor fi organizate acțiuni similare și la Centrele pentru adulți cu dizabilități din Lugoj și Găvojdia.

Sursă foto. DocuMentor

„ROD generează experiențe inedite și unice pentru un segment de populație uitat și marginalizat din punct de vedere al ofertei culturale. Apetitul pentru cultură, în special film și teatru, există într-o formă latentă în toate comunitățile adresate. Încercăm să oferim acces direct la toate acestea în zone amenajate de ROD Festival pentru un eveniment cultural temporar. Ele se desfășoară între blocuri de la periferie, pe terenuri virane, curți de cămine culturale din sate, în penitenciare, în centre pentru persoane cu dizabilități sau aziluri de noapte”, declară organizatorii.

Proiectul ROD Festival face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, fiind o acțiune finanțată de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.

 

Print Friendly, PDF & Email