Festivalul Filmului Francez, sub semnul schimbării. De idei, de idealuri, de viaţă

Festivalul Filmului Francez anunţă că va face în acest an o mică revoluţie pe marile ecrane din nouă oraşe din România, printre care şi la Timişoara. La această ediţie a festivalului, cuvântul de ordine este „schimbare” – schimbare de idei, de idealuri, de perspectivă, de viaţă, de societate.

 

Inspirat de întreaga simbolistică a protestelor din Mai 1968, de la care a preluat una dintre devizele cele mai cunoscute, „Fiţi realişti, cereţi imposibilul!”, începând din acest an, Festivalul Filmului Francez – organizat de Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România şi Institutul Francez din Timișoara – alege primăvara, care devine anotimpul său oficial, împrospătându-şi şi regândindu-şi secţiunile deja binecunoscute.

Festivalul se desfășoară în România între 24 aprilie și 6 mai, în nouă oraşe (Arad, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Sfântu Gheorghe şi Timişoara).

La Timişoara, Festivalul Filmului Francez va avea loc în perioada 3-6 mai, în Aula Magna a Universităţii de Vest. Filmul care deschide oficial festivalul la Timișoara vorbește despre dorința de schimbare. Joi, 3 mai, de la ora 18, în sala Aula Magna a UVT, publicul va descoperi cu Une Vie Violente/O viaţă violentă, povestea lui Stéphane care, în ciuda avertismentelor pe care le primește, decide să se întoarcă în Corsica – insula copilăriei sale pe care o regăsește dominată de delincvență și radicalism politic. Filmul lui Thierry de Peretti a fost nominalizat la Săptămâna Internațională a Criticii de la Cannes 2017.

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la marile proteste care au marcat Franța și toată Europa occidentală, FFF 2018 propune un Focus Mai 68. La Timișoara, documentarul Mourir a 30 Ans/Să mori la 30 de ani, de Romain Goupil, va ajuta publicul român să înţeleagă mai bine contextul şi mizele acestor evenimente.

Secţiunea Competiţie a festivalului propune şase filme – de debut sau a doua creaţie –diferite unele de altele, dar având ca numitor comun îndrăzneala, impertinenţa chiar, dar şi poezia, spun organizatorii. Publicul este cel care va premia filmul preferat, premiul constând într-un ajutor financiar național pentru operatorul care va distribui filmul în cinematografele din România.

Pe de altă parte, festivalul va acorda mai mult spaţiu discuţiilor pe fond – mai mulţi tineri regizori şi actori francezi se vor întâlni cu publicul român pentru a dezbate despre ideile şi demersurile lor artistice. Publicul timișorean va avea ocazia de a o întâlni sâmbătă, 5 mai, de la ora 18, în Aula Magna a UVT, pe Mona Walravens, actriţă în Comme des Garçons /Echipa de fete, de Julien Hallard.

Secțiunea Cahiers du cinéma, realizată în colaborare cu cea mai importantă revistă de film din Franţa, se apleacă asupra relaţiei ambigue pe care opera filmată o întreţine cu teatrul. Prieten vechi al Festivalului Filmului Francez din România, Joachim Lepastier, critic la Cahiers du cinéma şi autorul selecţiei acestui program, spun organizatorii, explorează jocul între „a fi” şi „a părea” în viaţa de zi cu zi, pe scenă şi în film, dar şi limitele, complicităţile şi divergenţele între realitate, teatru şi marele ecran.

Panorama expune câteva din cele mai bune creaţii cinematografice franceze de ultimă oră, filme care s-au impus atât în sălile de cinema, cât şi în marile festivaluri internaţionale. După cum este şi cazul lui Jusqu’À La Garde/Custodia, de Xavier Legrand, un film din 2017 care va închide, la Timișoara, Festivalul Filmului Francez, şi care a fost distins anul trecut atât cu Leul de argint pentru cel mai bun regizor la „Mostra”, Festivalul de film de la Veneţia, cât şi cu Premiul publicului la Festivalul de la San Sebastian. Pelicula surprinde existenţa unei familii ai cărei membri se sfâşie între ei din cauza procedurilor legale de acordare a custodiei fiului unic, arătând, ca într-o oglindă, imaginea unei societăţi în pragul exploziei, sufocată de propriile convenţii şi laşităţi. Filmul va fi proiectat în 6 mai, de la ora 20, în Aula Magna a UVT.

Organizatorii anunţă că, la fel ca anul trecut, nici această ediție a festivalului nu-i uită nici pe amatorii de film de animație, mari sau mici. Singura proiecție de acest gen din cadrul festivalului va avea loc la Institutul Francez, duminică, 6 mai, de la ora 11. Este vorba despre Ivan Tsarevitch el la Princesse Changeante/ Ivan Țarevici şi prinţesa schimbătoare, filmul îndrăgitului realizator al genului, Michel Ocelot, care este o invitație de a păși în tărâmul imaginației.

Toate filmele sunt prezentate în versiune originală, cu subtitrare în limba română, iar intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Programul complet este disponibil pe site-ul Institutului Francez.

 

Print Friendly, PDF & Email