Festivalul dedicat cinematografiei italiene revine la Timișoara

Timişoara va fi, în luna martie, gazda unui festival dedicat cinematografiei italiene, Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România. 12 dintre cele mai bune producții cinematografice italiene recente, premiate și apreciate, dar și filme clasice restaurate, care poartă spectatorii prin locuri memorabile și pline de istorie sau peisaje de poveste, vor putea fi văzute în prezența invitaților speciali, regizori sau actori.

 

Evenimentul, ajuns la cea de a doua ediție, va avea loc în perioada 30 martie – 2 aprilie, la Cinema Victoria din Timişoara. Anterior este organizat în București (6 – 12 martie, Cinema Muzeul Țăranului), şi Cluj-Napoca (21 – 26 martie, la Cinema Arta și Cinema Victoria).

Cei opt munți / Le otto montagne (r. Felix Van Groeningen și Charlotte Vandermeersch, 2022), Atlantida / Atlantide (r. Yuri Ancarani, 2021), Pentru Chiara/ A Chiara (r. Jonas Carpignano, 2021), Spărgătorul de oase / Spaccaossa (r. Vincenzo Pirrotta, 2022), Eu și Spotty / Io e Spotty (r. Cosimo Gomez, 2022) și Milano calibrul 9 / Milano Calibro 9 (r. Ferdinando Di Leo, 1972) sunt doar o parte din filmele ce fac parte din selecția festivalului, realizată de criticul de film Mario Sesti, directorul artistic al festivalului.

Cei opt munți / Le otto montagne, filmul care a câștigat Premiul Juriului la Cannes 2022, deschide ediția de anul acesta a festivalului Visuali Italiane. La eveniment va fi prezentă co-regizoarea Charlotte Vandermeersch, care va răspunde întrebărilor publicului.

„Cinematografia italiană are o istorie lungă și prestigioasă, cu capodopere care au cucerit publicul din întreaga lume. Dar și cinematografia italiană contemporană este tot atât de vivace și de interesantă, cu o nouă generație de regizori, actori și producători care duc mai departe tradiția filmului italian, dar în același timp experimentează noi forme și limbaje. Într-o confruntare continuă între pasiunea pentru realitate și transcendență, între luciditatea perspectivei și caracterul vizionar, filmul italian vorbește despre marginalitate, despre adolescență, despre diversitate, dar și despre istorie și putere. Visuali italiane încearcă să ofere publicului român, la București, Cluj și Timișoara, o perspectivă cât mai completă și mai conștientă asupra tendințelor din cinematografia italiană, cu convingerea că filmele noastre au multe de oferit și că acest festival oferă o ocazie importantă de a le descoperi și de a le aprecia”, spune Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din București.

Biletele pot fi achiziționate de pe platforma Eventbook începând de joi, 23 februarie.

Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România este un eveniment organizat de Institutului Italian de Cultură din București, Ambasada Italiei și ICE Romania, cu sprijinul Italian Screen și al Sindicatului Național al Criticilor de Film din Italia.

 

Print Friendly, PDF & Email