Festival de scurtmetraj portughez de la New York, la Timişoara

La Timișoara începe, peste câteva zile, festivalul de film de scurtmetraj NY Portuguese Short Film Festival.

 

NY Portuguese Short Film Festival, primul festival de scurtmetraje portugheze din Statele Unite, este un festival itinerant realizat de Arte Institute, din New York, care promovează cinematografia portugheză și noua generație de regizori portughezi. Evenimentul este organizat de Asociația Fala Português!, în colaborare cu Arte Institute, din New York, şi cu sprijinul Institutului Francez din România și al Institutului Camões pentru Cooperare și Limbă Portugheză.

Ediția de anul acesta este prezentă în România în trei orașe care găzduiesc lectorate de limbă portugheză, respectiv la Timişoara, Cluj Napoca şi Bucureşti.

La Timișoara, NY Portuguese Short Film Festival are loc în 6 și 7 decembrie, de la ora 18, în Aula Bibliotecii Central Universitare „Eugen Todoran”, intrarea fiind liberă. În cadrul festivalului vor fi prezentate 11 filme care, spun organizatorii, au fost supuse aprecierii unui juriu ce reprezintă lumea cinematografiei portugheze, braziliene și americane, respectiv: Marcio Miranda Perez, coordonator al Festivalului de Scurtmetraje din São Paulo, reegizorul Don Cato și actorul Ruben Alves. Proiecțiile vor fi subtitrate în limba română și în limba engleză. Programul şi prezentarea filmelor pot fi văzute aici.

În 2016, spun organizatorii, Cinema „Elvire Popesco”, din Bucureşti, a găzduit în zilele de 5 și 6 decembrie, o primă ediție a festivalului, care s-a bucurat de un public numeros și doritor să cunoască o latură altfel a cinematografiei portugheze. Pe lângă cele 13 scurtmetraje, programul a inclus și un film documentar altfel, Portughezi din Soho, în regia Anei Ventura Miranda, director Arte Institute, despre comunitatea de portughezi din cartierul new-yorkez Soho, sosită în Statele Unite ale Americii, după cel de-al Doilea Război Mondial, film care va fi proiectat, anul acesta, și la Timișoara.

Asociația Fala Português! este o asociație neguvernamentală care are ca obiectiv principal promovarea limbii portugheze și a culturilor conexe, precum și încurajarea și consolidarea unei perspective interculturale în domeniile educației, culturii și cercetării.

Print Friendly, PDF & Email