Festivalul de Operă și Operetă de la Timişoara revine în Parcul Rozelor

„Scripcarul de pe acoperiş”. Sursă foto: Opera Română din Timişoara

Ediţia de anul acesta a Festivalului de Operă și Operetă de la Timişoara va debuta cu o seară specială pe muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart, reunind apoi pe scena Teatrului de Vară din Parcul Rozelor patru spectacole din marele repertoriu liric. Evenimentul, ajuns la cea de a XVII-a ediție, se va desfăşura în perioada 27 – 28 august și 2 – 4 septembrie.

 

În deschiderea festivalului, vineri, 27 august, de la ora 21, este programată o premieră, Serenada nr. 10 în si bemol major, KV 361 „Gran Partita” și Mica Serenada nr. 13 în sol major, KV 525 reunite sub titlul Mozart sub clar de lună, un spectacol sub bagheta maestrului Friedrich Pfeiffer, din Viena, invitat al Operei Române din Timişoara. Concertmaeştrii sunt Corina Murgu şi Ovidiu Rusu.

În cea de-a doua zi a Festivalului, sâmbătă, 28 august, de la ora 20.30, publicul este invitat la opereta Liliacul, de Johann Strauss. La pupitrul dirijoral se va afla tot vienezul Friedrich Pfeiffer. Corina Murgu şi Ovidiu Rusu vor fi concertmaeştri, iar Laura Mare, maestru de cor. Regia artistică şi decorurile sunt semnate de Mario de Carlo, iar coregrafia, de Carmen Cojocaru. În rolul Rosalindei publicul o va putea urmări pe soprana Diana Țugui, în calitate de invitată a Operei Române din Timişoara.

În cel de-al doilea weekend, organizatorii festivalului propun trei dintre cele mai apreciate spectacole de teatru liric. Vineri, 2 septembrie, de ora 20.30, este programat musicalul Scripcarul pe acoperiș, de Jerry Bock, un musical în trei acte bazat pe povestirile semnate de Sholem Aleichem, cu acordul special dat de Arnold Perl. Conducerea muzicală va fi asigurată de Vlad Conta, invitat al Operei Naţionale din Timişoara. Concermaestru este Corina Murgu, iar maestru de cor – Laura Mare. Regia artistică este semnată de Gyorgy Korcsmaros, scenografia de Dragoş Buhagiar, iar coregrafia de Carmen Cojocaru.

Sâmbătă, 3 septembrie, de ora 20.30, va fi pus în scenă spectacolul La Traviata, de Giuseppe Verdi, operă în trei acte, pe un libret semnat de Francesco Maria Piave. Conducerea muzicală îi aparţine lui Mihnea Ignat. Concertmaeştrii sunt Corina Murgu şi Ovidiu Rusu, iar Laura Mare, maestru de cor. Regia artistică şi decorurile sunt semnate de Mario de Carlo.

Pentru spectacolul de închidere a acestei ediții, programat pentru duminică, 4 septembrie, de la ora 20.30, este opera Tosca, de Giacomo Puccini, operă în trei acte, pe un libret semnat de  Giuseppe Giacosa şi Luigi Illica. Opera Română din Timişoara îi are ca invitați pentru acest spectacol pe maestrul David Crescenzi, care va asigura conducerea muzicală, și pe baritonul Cătălin Țoropoc, care va interpreta rolul Scarpia. Concertmaeştrii sunt Corina Murgu şi Ovidiu Rusu, iar Laura Mare, maestru de corRegia artistică îi aparţine lui Ognian Draganoff, decorurile – lui Boris Stoynov, iar costumele sunt semnate de Krisztina Nagy.

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Festivalul de Operă și Operetă, susținut de Opera Națională Română din Timișoara, este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din regiune, prin care instituția își propune să conecteze cât mai mult orașul și chiar regiunea la întâlnirea cu genul liric. Ediția din acest an este finanțată de PrimăriaTimișoara, prin Centrul de Proiecte și de Consiliul Județean Timiș, prin intermediul Programului de finanțare nerambursabilă TimCultura 2022.

Print Friendly, PDF & Email