Festivalul de muzică „George Enescu”, organizat la Timișoara, în 2023

În 2023, anul în care Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană, Festivalul de muzică „George Enescu” va avea loc în Timișoara. Anunţul a fost făcut azi, la Timişoara, de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

 

„Este încă o dovadă a faptului că reședința noastră de județ este un spațiu cultural recunoscut. Avem la dispoziție aproximativ doi ani să pregătim cu investiții, viziune și sprijin guvernamental, un adevărat regal al spiritului cultural timișean”, declară preşedintele Consiliului Judeţean timiş, Alin Nica, în urma întâlnirii pe care a avut azi cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Festivalul și Concursul Internațional George Enescu, cel mai prestigios eveniment cultural organizat de România, a fost înființat în 1958 în semn de omagiu faţă de creația şi geniul marelui compozitor român, care s-a stins din viaţă în nopatea de 3 spre 4 mai 1955.

Festivalul a avut deschiderea oficială în data de 4 septembrie 1958, la trei ani după moartea lui George Enescu, în sala Ateneului Român. Cu sprijinul cunoscutului discipol al lui Enescu, Yehudi Menuhin, a fost lansat concomitent și Concursul Internațional George Enescu.

Potrivit paginii web a Festivalului Enescu, între personalitățile care au participat la prima ediție s-au numărat Yehudi Menuhin, David Oistrah, Halina Czerny-Stefańska, Nadia Boulanger, Monique Haas, Iacov Zak și Claudio Arrau – în postura de soliști și dirijorii John Barbirolli, Carlo Felice Cillario și Carlo Zecchi: „Prestigiul Concursului si Festivalului George Enescu a crescut exponențial cu fiecare ediție. De-a lungul anilor, la evenimentele organizate la Ateneul Român și la Sala Radio, au participat orchestre și muzicieni de mare prestigiu, precum Filarmonica din Viena, dirijată de Herbert von Karajan, Filarmonica din Stockholm, dirijată de Sergiu Celibidache sau Filarmonica din Londra, dirijată de Sir John Barbirolli.”

Evenimentul a fost organizat inițial odată la trei ani, până la întreruperea Concursului în anul 1971, din motive ce țineau de mișcările ideologice ale vremii, reamintesc organizatorii: „La 6 iulie 1971 au fost emise celebrele „Teze din iulie”, prin care începea „mini Revoluția Culturală” a României comuniste.”

Concursul a fost reluat abia în 1991 (fiind organizat în continuare concomitent cu Festivalul George Enescu). În 2002, s-a stabilit ca ritmicitatea evenimentului să fie o dată la doi ani. Din 2014 Concursul George Enescu a devenit eveniment distinct de Festival.

De-a lungul timpului, în cadrul acestui festival, reamintesc organizatorii, au fost premiaţi soliști remarcabili precum pianiștii Radu Lupu, Valentin Gheorghiu și Dan Grigore, violonista Silvia Marcovici, care a cântat sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti etc.), soprana lIeana Cotrubaș, mezzosoprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu.

O serie de apreciați muzicieni români din mai tânăra generație – Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiței, Anna Tifu, Stefan Tarara, Valentin Răduțiu, Mihai Ritivoiu – au debutat ca laureați ai Concursului Internațional George Enescu. De asemenea, nume mari ale muzicii clasice internaționale, precum pianiștii Elisabeth Leonskaja, Li Ming-Qiang, Josu de Solaun și Daumants Liepiņš, soprana Agnes Baltsa, violoncelistul Zlatomir Fung, violoniștii Nemanja Radulović și Erzhan Kulibaev s-au lansat, de asemenea, pe scena Concursului Enescu.

 

Print Friendly, PDF & Email