Festivalul de muzică de cameră Eufonia, în ediție aniversară

Foto: Asociația Trib’Art

Cel mai mare festival de muzică de cameră din vestul României, Eufonia Festival, a ajuns la ediția cu numărul cinci. Fiind o ediție aniversară, evenimentul aduce o serie de premiere, concerte în spații neconvenționale și invitați de talie internațională.

 

Evenimentul, organizat sub titlul Music Outside the Box, va avea loc în perioada 28 august -18 septembrie și este structurat pe două capitole: Eufonia Baroque Academy (28 august – 5 septembrie) și Eufonia Masterclasses (11 – 18 septembrie).

Secțiunea Eufonia Baroque Academy este o premieră a Eufonia Festival și se desfășoară sub conducerea violonistului Bernhard Forck, concertmaistru de peste 20 de ani al Academiei de Muzică Veche din Berlin. Participanții la Eufonia Baroque Academy vor avea ocazia să participe la masterclass-uri instrumentale, să facă parte dintr-o orchestră de cameră, să participe la workshop-uri de muzică de cameră și vor putea cânta cu arcușe baroce, puse la dispoziție de către organizatori. În cadrul secțiunii va avea loc şi concertul Back to Bach care va fi organizat în trei locaţii, succesiv: la Casa Artelor Timișoara, în 1 septembrie, de la ora 20, la Biserica din Ofsenița, în în 3 septembrie, de la ora 20, şi la Sinagoga din Cetate, în 4 septembrie, de la ora 19.

Secțiunea de cursuri Eufonia Masterclasses este susținută de artiști de renume din Statele Unite ale Americii, Germania, Rusia, Turcia, Slovenia, Polonia, Norvegia, Rusia și România. În cadrul acesteia vor avea loc și concerte susținute de tineri instrumentiști și artiști invitați, organizate, toate, la Timişoara, după cum urmează:

  • Avant-Garde, la Centrul Reformat Noul Mileniu Timișoara, în 14 septembrie, de la ora 19;
  • Young Pianists, în mansarda Bastionului Theresia, în 16 septembrie, de la ora 19;
  • Next Generation , în curtea interioară a Mononom, în 17 septembrie, de la ora 19.30;

Concert aniversar, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, în 18 septembrie, de la ora 19; evenimentul va fi precedat de o expoziție foto și discuții la un pahar de șampanie în foaierul Filarmonicii Banatul. În cadrul Concertului aniversar, în premieră la Timișoara, lucrarea Cvintetul cu pian, op. 89, de Nikolai Kapustin, compoziție ce îmbină jazz-ul cu muzica clasică, va fi interpretată la pian de un adevărat specialist al muzicii lui Kapustin, pianistul german cu origini timișorene Frank Dupree.

Programul integral al festivalului şi numele tuturor invitaţilor pot fi citite pe pagina web eufonia.ro. Biletele pot fi achiziționate online, de pe pagina web a Filarmonicii Banatul sau de la casieria Filarmonicii.

Eufonia Festival, cel mai important festival de muzică de cameră din vestul României, a luat naștere din dorința inițiatorului proiectului, Asociația Trib’Art, de a contribui la dezvoltarea unei dimensiuni culturale și cultural-educative a regiunii Banat prin realizarea de concerte, activități educaționale, masterclass-uri pentru tineri muzicieni și activități de muzicoterapie în orașe din regiunea de vest. În 2019, Eufonia a devenit primul festival care a inclus în program o conferință și workshop-uri de muzicoterapie, precum și seminarii de consiliere pentru părinții copiilor cu nevoi speciale. Concertele educaționale sunt una dintre prioritățile proiectului. Doar în primii trei ani de activitate, Eufonia Festival a dus muzica mai aproape de peste 4.000 de copii din mediul rural și urban, prin intermediul concertelor educaționale interactive susținute de către artiști internaționali și participanți la masterclass-uri.

Print Friendly, PDF & Email