Festival medieval şi și bal mascat, la Castel

Sursă foto: Muzeul Naţional al Banatului

În perioada 22 – 24 iulie, în parcul Castelului Huniade din centrul Timișoarei, spectatori de toate vârstele sunt invitați la Festivalul Medieval, ajuns la cea de a patra ediţie, care va reînvia timp de câteva zile atmosfera Evului Mediu.

 

Festivalul Medieval al Castelului Huniade se transformă încet, încet într-o tradiție a Timișoarei, dar și a județului.  A fost creat pe de o parte din dorința de celebrare a istoriei, dar și din ideea de a ne transpune, pentru câteva zile, într-o lume fascinantă a poveștilor cu domnițe, cavaleri ori meșteșugari iscusiți, un timp al onoarei și frumosului, îmbinat cu tradiții, muzică, dans și bucate alese”, transmit organizatorii, Muzeul Național al Banatului şi Consiliul Județean Timiș.

Vineri, 22 iulie, în cea dintâi seară, de la ora 20, va avea loc o paradă participanților: cavaleri în armură, pe armăsari dichisiți cu podoabe și țesături scumpe, războinici nomazi din stepele Răsăritului, arcași și lancieri pe cai mărunți și iuți, mercenari pedeștri, cu halebarde și tunuri de mână, tocmiți de Ioan de Hunedoara din întreaga Europă Centrală, trimiși ai Scaunului Papal, notarul voievodului Transilvaniei împreună cu suita sa, războinici aleși, din diferite perioade ale Evului Mediu, de la varegii secolului al X-lea, până la soldații grei timurizi, vitejii maghiari ai Cetăților de Margine sau ostașii otomani.

De la ora 21 vor urca pe scenă Cimpoierii din Transilvania – Minnesangeri. Sosiți tocmai de la Castelul Corvinilor, vor încânta nobilimea și norodul, cu melodii, dintre cele mai vechi, în felurite limbi.

Sursă foto: Muzeul Naţional al Banatului

De la ora 22 va avea loc un spectacol pirotehnic, A Coin for the Silver Wolf, susţinut de Deep6 Project. „Povestea ce urmează este a unui mercenar, un om ce nu pune preț decât pe aur și argint. Acest om fără scrupule ajunge să fie singura speranță a unui sat atacat de himere, creaturi ce nu pot fi înfrânte decât de săbiile de argint ale acestui străin”, anunţă organizatorii.

Pentru sâmbătă, 23 iulie, este programat Marele Turnir al Castelului Huniade, întrecerile și serbările fiind în centrul atenției „Avem întreceri pentru toți, de la cei mai străluciți cavaleri, la oștenii de rând, rătăcitorii stepelor și, bineînțeles, pentru norodul timișorean, iubitul public al festivalului. Și, așa cum se cade la un fastuos turnir, cântecele și voia bună se împletesc cu sunetul armelor, urmând ca întreaga seară să se încheie cu un bal mascat medieval și povești misterioase, din negura timpului”, mai spun organizatorii.

De la ora 13 va avea loc o prezentare interactivă de săbii și spade istorice originale, sub numele Fiare din beci – Legende și oțel.

De la ora 14 se va da startul întrecerilor pentru public, în cadrul unui concurs de ținute cu temă medievală intitulat Treasure Hunt.

De la ora 15, Eyalet-ul de Timișoara și Asociația Losonczy István vor reconstitui Bătălia pentru Timișoara – Asediul din 1551.

De la ora 20 publicul va putea afla cu era dreptatea lumească, cum decurgeau judecata pentru furt și pedepsirea hoților de cai.

La ora 20.30 se va deschide Balul mascat. Truverii vor oferi publicului o călătorie muzicală de-a lungul secolelor prin întreaga Europă, oferindu-i posibilitatea să se întâlnească cu ritmuri din Transilvania, cu cântece închinate Sfintei Marii, din secolul XIII, cu muzica trubadurilor care animau curțile medievale, dar și tavernele vremii, cu dansuri precum tarantella si pizzica din sudul Italiei, cu dansuri din Estonia, dar şi cu povești de dragoste occitane, bretone și legende scandinave.

De la ora 21.20, spectatorii vor afla cum decurgea dreptatea bisericească şi cum se făcea un rug pentru un eretic.

Sursă foto: Muzeul Naţional al Banatului

Peregrinii vor oferi, de la ora 21.30, Balul castelanilor, un spectacol inspirat din vechile legende și codexuri medievale, aducând cu ei şi sunetul tavernelor, și al sălilor de petrecere ale vechilor palate.

La ora 22. 25 vor fi anunţaţi câștigătorii concursurilor de ținute cu temă istorică, iar de la ora 22.30 este programat un spectacol de teatru pirotehnic inspirat de legendele și superstițiile medievale despre demoni și vrăjitoare, o poveste venită din vremurile în care oamenii credeau în puterile întunericului. O saga luminată de jerbe de foc și însoțită de muzica vechilor barzi, organizată sub titlul Amor Flammis – Noctis Carmina.

Cea de-a treia zi a Festivalului, duminică, 24 iulie, este dedicată lumii confruntărilor militare ale Evului Mediu, din zona Bazinului Carpatic, de la ciocnirile cruciaților cu șarjele iuți ale arcașilor călare şi barajele de artilerie din carele de război ale Evului Mediu Târziu, la momentul cuceririi Timișoarei de către Imperiul Otoman, produsă la sfârșitul Epocii Medievale.

Pe scenă vor urca, de la ora 12. 45, Teutonii Transilvaniei și Vulturii din Țara Călatei –  Cumani și Cavaleri Teutoni pentru a face O trecere prin istoria începutului secolului al XIII-lea. De la ora 13.30 publicul va putea vedea reconstituirea unui tip de război din secolul al XV-lea. De la ora 14.30, Eyalet-ul de Timișoara și Asociația Losonczy István continuă Bătălia pentru Timișoara, cu Asediul din 1552.

Sâmbătă şi duminică vor avea loc concomitent şi spectacole diversificate în zona Arenelor de turnir, în Piaţa Castelului ori în Satul nomad. Vizitatorii vor putea să se distreze, încercându-și puterile și dibăcia la diverse jocuri medievale de bâlci: aruncarea inelelor la țintă, aruncarea bușteanului, sau trasul funiei, vor putea participa participa la ateliere de tir cu arcul recurbat, de pictură și caligrafie, jocuri specifice culturii stepelor eurasiatice. De asemenea, târgul medieval și standurile cu mâncare și băuturi vor fi deschise publicului.

Festivalul se va încheia duminică, la ora 15, cu salutul grupurilor participante

 

 

Print Friendly, PDF & Email