Festival de film și cultură balcanică, la Timișoara

Simion Bogdan Mihai. Foto: Valeriu Cătălineanu

Timişoara va găzdui, în toamna aceasta, prima ediţie a festivalului de film și cultură balcanică, Taifas, o poveste despre oameni, locuri și conexiuni, despre istorii comune, despre dureri și plăceri.

 

Această primă ediție a Taifas, organizată în jurul temei „Noi începuturi / New Beginnings”, va avea loc în perioada 5-12 noiembrie.

Publicul va putea urmări la Cinema Victoria Timișoara – în premieră absolută în România –14 dintre cele mai recente producții balcanice ale anului, premiate la festivaluri prestigioase precum: Cannes Film Festival, Berlinale, Göteborg Film Festival, Tallinn Black Nights, Pula Film Festival, Sarajevo International Film Festival și Thessaloniki International Film Festival. Selecția a fost realizată din peste 80 de filme de către criticul și curatorul de cinema Cătălin Olaru, directorul artistic al festivalului Taifas.

Pe perioada festivalului, vor fi prezenți la Timișoara peste 50 de cineaști – regizori, producători și actori – din Bulgaria, Grecia, Croația, Turcia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Slovenia și România.

Filmul din deschidere, Embryo Larva Butterfly, regizat de Kyros Papavassiliou, face parte din selecția Festivalului Internațional de Film Karlovy Vary și va fi proiectat pe 6 noiembrie la Cinema Victoria Timișoara. Biletele vor fi puse la vânzare în curând. Mai multe informații despre program și evenimente, pe pagina de Facebook Taifas Festival sau pe site-ul www.taifasfestival.ro.

Taifasnu se limitează la nișa industriei cinematografice, componentele complementare ale evenimentului îl transformă într-un proiect interdisciplinar amplu, care îmbină filmul, gastronomia, literatura și muzica. Astfel, duminică, 5 noiembrie, are loc deschiderea oficială a festivalului cu un concert în premieră la Timișoara. De la ora 18.30, pe scena de la Filarmonica Banatul vor urca Simion Bogdan-Mihai și Taraful „Lăutarii de mătase”. Experiența muzicală va fi completată de tinerii din Taraful „Crescut pe muzică”: Florinel Caraivan (acordeon), Ștefan Milutinovici ( instrumente de suflat) și Ionuț Pîntiuc (trompetă). Biletele pentru concert sunt disponibile online pe www.iabilet.ro.

Programul cuprinde și o rezidență literară, organizată împreună cu librăria „La două bufnițe”. Patru autori contemporani, veniți din diferite zone ale țării și din Republica Moldova, Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Vasile Ernu și Adrian Schiop, vor avea ocazia să scrie în intimitatea orașului, timp de o lună, despre viziunea lor asupra culturii balcanice.

Concomitent cu festivalul, se va desfășura un program de rezidență internațională de film, program organizat în parteneriat cu Departamentul de Radio, TV și Cinema al Universității Sakarya, din Turcia. Rezidența constă într-o parte teoretică, cu prelegeri susținute de Serhat Yetimova și Mustafa Aslan și discuții cu invitați din industria filmului, dar și o parte practică, îndrumată de Ivana Mladenovic, regizoare de film din Serbia. Rezidenții sunt regizori tineri și emergenți, din țări balcanice, cum ar fi Croația, Turcia, Bulgaria, România, dar și Republica Moldova.

În cadrul festivalului va avea loc și un simpozion de educație prin film. Simpozionul invită la o masă rotundă profesori și educatori din Timișoara și din județul Timiș să împărtășească experiențe și strategii didactice, pentru a se familiariza cu resursele dezvoltate de Asociația Culturală Contrasens în timp și a le utiliza în planul didactic. Vor fi prezentate exemple de bună-practică din Bulgaria și Croația, pentru a oferi o perspectivă globală asupra modului în care filmul poate fi integrat eficient în procesul de învățare. În a doua parte a simpozionului, profesorii vor beneficia de o formare gratuită din partea facilitatorului Isabelle Bourdon de la Cinémathèque Française Paris. Profesorii interesați de participarea la simpozion sunt rugați să ia legătura cu echipa Asociației Contrasens, la: asociatia.contrasens@gmail.com

Mai multe informații despre program, evenimente și bilete, pe www.taifasfestival.ro.

Festivalul de film și cultură balcanică este rezultatul colaborării dintre două organizații pasionate de filmul de artă și, în special, de cel balcanic, Asociația Culturală Contrasens și Bad Unicorn. Finanțatori ai proiectului sunt AFCN, Ministerul Culturii prin Centrul de Proiecte Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email