Fațada Vicariatului Sârbesc, reabilitată după mai bine de 100 de ani

Vicariat Sarbesc TimisoaraUn imobil a cărui poveste începe departe în timp, în 1745, atunci când, potrivit documentelor vremii, acesta găzduia reședința episcopului rascian, a ajuns acum foarte aproape de finalizarea unor lucrări de reabilitare complexe. Clădirea de patrimoniu a Vicariatului Sârbesc a fost predată, miercuri, beneficiarului, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara.

 

Fațada clădirii, modificată la început de secol XX

Clădirea Vicariatului Sârbesc, situată în Piața Unirii, numărul 4, aparține sitului urban Cartierul „Cetatea Timişoara” și figurează în lista monumentelor istorice, aprobată de Ministerul Culturii şi Cultelor, Institutul Naţional al Monumentelor Istorice.

Potrivit informațiilor despre clădire oferite de fostul arhitect-șef al Timișoarei, Mihai Opriș, o parte din imobil, corpul de est, figura în documente care datează din anii 1745 – 1747, ca reședință a episcopului rascian de Timișoara. Ulterior, în anul 1812, clădirii i-a fost adăugat celălalt corp, care figurează înscris în documente la adresa de pe strada Emanoil Ungureanu, nr. 10. În anul 1828, în imobil își avea reședința episcopul greco-oriental neunit. La începutul veacului XX, în anul 1905, arhitectul Szekely Laszlo începe lucrările de modificare a fațadei clădirii, operațiune care debutează în august 1905 și este finalizată în octombrie 1906. Lucrarea este realizată într-un stil caracteristic anilor 1900, denumit stil neo-sârbesc, în care parterul clădirii este tratat ca un soclu. La etajul întâi al clădirii, deasupra ferestrelor, apar decoraţiuni „sârbeşti”, în vreme ce, la nivelul acoperişului, cele trei travee centrale sunt dominate de un fronton monumental, care imită forme din arhitectura tradiţională rusă.    

Vicariat Sarbesc Timisoara colt de cladireA doua reabilitare

Actualele lucrări de reabilitare au debutat în octombrie 2011, ele presupunând executarea unor operațiuni extrem de complexe, de refacere a fațadei, inclusiv a componentelor ornamentale ale acesteia. În plus, au mai fost efectuate lucrări de recondiționare a tâmplăriei fațadei, refacere a cornișei și a elementelor de tinichigerie. După executarea acestor operațiuni, însă, lucrările au fost oprite, din pricina descoperirii, în decursul primei faze a lucrării propriu-zise, a unor probleme de structură. Practic, după montarea schelei şi după decaparea tencuielii, s-a constat afectarea structurii zidăriei faţadei, din pricina unei fisuri care cobora dinspre turnul din stânga frontonului până la baza geamului de la etajul I al clădirii,  determinând înclinarea spre interior a turnului din stânga frontonului. După constatarea acestei situații, lucrările au fost oprite pentru realizarea unei expertize menite să stabilească riscurile implicate şi să permită identificarea unor posibile soluţii.

Obiectivul principal pe care executanții lucrărilor de reabilitare și l-au stabilit a fost legat de consolidarea turnului, care reprezenta un pericol pentru întreaga faţadă. Soluțiile pentru care s-a optat au permis însă ca lucrările de consolidare să fie întreprinse şi riscurile să fie înlăturate, însă turnul imobilului a rămas uşor înclinat. 

În ceea ce privește elementele artistice prezente pe fațada clădirii, acestea s-au dovedit a fi într-o stare de degradare mai avansată decât cea estimată iniţial. Și aceasta din pricina faptului că o lucrare de refacere mai veche a suprapus faţadei originale şi ornamentelor prezente pe aceasta un mortar pe bază de ciment, care s-a dovedit a fi un material nepotrivit. Acesta a generat efecte nedorite asupra stratului iniţial.

O parte dintre ornamentele de pe fațada clădirii au fost acoperite integral de stratul suprapus, astfel încât a fost necesară recondiţionarea sau refacerea lor. În stadiul actual, pe faţada clădirii sunt prezente 54 de tipuri diferite de ornamente, care însumează 80 de metri pătraţi de ornamente. Pentru fiecare tip de ornament a fost necesară confecționarea câte unui tipar distinct. Alţi peste 622 de metri de elemente ornamentale au fost refăcuți, de asemenea, cu şablon, în vreme ce elementele de tinichigerie au fost refăcute integral, din tablă de zinc. 

Valoarea totală a investiţiei efectuate este, potrivit informațiilor oferite de Primăria Timișoara, de aproximativ 620.000 de lei cu TVA inclus. Beneficiarul, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara, a asigurat cofinanţarea lucrărilor, valoarea contribuţiei proprii ridicându-se la aproximativ 175.000 de lei cu TVA inclus. Acestei sume i s-a adăugat contribuţia S.C. Ursus Breweries S.A., care a investit, conform contractului încheiat cu Municipalitatea, aproximativ 200.000 de dolari SUA. 

Print Friendly, PDF & Email