Faţada Operei din Timişoara intră în renovare

Lucrările de reabilitare a faţadei Palatului Culturii, în care funcţionează Opera Română şi Teatrul Naţional din Timişoara, vor începe curând.

 

Firma care va executa lucrările a primit azi, de la reprezentanţii Primăriei şi ai celor două instituţii de cultură, amplasamentul, putând demara faza lucrărilor pregătitoare.

Într-o primă fază va fi îndepărtat molozul din podul clădirii şi vor fi desfundate şi revitalizate colectoarele de ape pluviale, iar ulterioar va fi refăcută hidroizolaţia de la terasa arcului şi vor fi reparate sistemul de preluare a apelor publiale şi hidroizolaţia externă. De asemenea, vor fi curăţate suprafeţele de travertin şi îndepărtate manual elementele instabile.

Executantul lucrărilor este SC Alex Dia Construct SRL, pe partea de execuţie, iar SC Titzunaco SRL este subcontractor, responsabil de proiectare. Valoarea contractului este de aprpae patru miliooane de lei, la care se adaugă TVA. Lucrările sunt prevăzute a fi finalizate în maximum 12 luni.

Luna trecută, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, spunea că anul 2021 trebuie să prindă Timişoara cu această clădire emblematică reabilitată, cu travertinul schimbat, care este un adevărat pericol public, de ani de zile.

Municipalitatea a demarat demersurile pentru reabilitarea faţadei Palatului Culturii în urmă cu aproape şase ani, dar, fiind vorba despre un monument arhitectonic de primă clasă, obţinerea avizelor de specialitate a durat mult timp. Ministerul Culturii a dat aviz favorabil, în anul 2017, menţionând că intervenţia va urmări conservarea materialului, adică a plăcilor de travertin, nu înlocuirea lui. Conducerea Primăriei voia schimbarea tuturor plăcilor de travertin cu altele noi, cu o durată de viaţă de cel puţin 50 de ani, în timp ce actualele piese pot ceda după aproximativ zece ani.

Print Friendly, PDF & Email