Faţada clădirii Operei din Timişoara intră în renovare

Foto: Constantin Duma

Faţada Palatului Culturii din Timişoara, unde funcţionează Opera Română şi teatrele, va intra în renovare, lucrările trebuind să fie finalizate până în anul Capitalei Culturale Europene 2021, anunţă Agerpres.

 

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat azi, într-o conferinţă de presă, că a fost semnat contractul pentru lucrări suplimentare la faţada Palatului Culturii, investiţia de la bugetul local ridicându-se la aproape 4 milioane de lei fără TVA: „Am semnat contractul pentru lucrări suplimentare de lucrări ale faţadei la Palatul Culturii, al Operei şi al Teatrelor. Sunt lucrări care trebuie făcute înainte de reabilitarea totală a imobilului. Totul (birocraţia – n.r.) a durat foarte mult până la acest stadiu.” Edilul spune că anul 2021 trebuie să prindă Timişoara cu această clădire emblematică reabilitată, cu travertinul schimbat, care este un adevărat pericol public, de ani de zile.

Primarul menţionează că a planificat şi o întâlnire cu toţi cei implicaţi în acest demers, întrucât procedura e mai delicată, iar schelele nu se pot prinde pe clădire, dar a primit asigurări că toate avizele necesare sunt obţinute şi că lucrările pot începe.

Municipalitatea a demarat demersurile pentru reabilitarea faţadei Palatului Culturii în urmă cu aproape şase ani, dar, fiind vorba despre un monument arhitectonic de primă clasă, obţinerea avizelor de specialitate a durat mult timp. Ministerul Culturii a dat aviz favorabil, în anul 2017, menţionând că intervenţia va urmări conservarea materialului, adică a plăcilor de travertin, nu înlocuirea lui.

Conducerea Primăriei voia schimbarea tuturor plăcilor de travertin cu altele noi, cu o durată de viaţă de cel puţin 50 de ani, în timp ce actualele piese pot ceda după aproximativ zece ani.

În Palatului Culturii funcţionează Opera Naţională Română, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” şi cele de stat German şi Maghiar.

Print Friendly, PDF & Email