Faţada clădirii Modex – considerată “o ruşine pentru Timişoara”

Parcare modex"O decizie pentru Timișoara, nu împotriva cuiva", astfel și-a argumentat, vineri, solicitările adresate actualilor proprietari ai clădirii Modex, edilul Nicolae Robu. Acesta s-a declarat exasperat de felul în care arată fațada imobilului și a precizat că proprietarii lui vor fi notificați și li se va solicita să depună la Primărie un desfășurător al intervențiilor pe care intenționează să le efectueze în viitor asupra clădirii, pentru a-i conferi acesteia un aspect îngrijit.

 

Primarul Nicolae Robu a precizat că actualii proprietari ai clădirii Modex vor fi notificați cu privire la aspectul fațadei imobilului și că riscă, în cazul în care nu asumă urgent efectuarea unor reparații și lucrări de întreținere ale fațadei, să primească amenzi.

Edilul a precizat că este vorba despre o clădire aflată în proprietate privată, astfel încât Municipalitatea nu poate recurge la alt gen de intervenții. Și, a mai adăugat edilul, imobilul menționat este construit într-un stil mai modern în comparație cu restul clădirilor din centrul Timișoarei, dar aceasta nu reprezintă principala problemă, întrucât există numeroase orașe în care clădirile de patrimoniu se armonizează foarte bine cu clădiri cu un aspect mai modern al fațadei, dar care au o aparență îngrijită.

„Mă oripilează clădirea Modex. Este o proprietate privată şi nu îmi permit să vorbesc despre demolarea ei, respect proprietatea privată, dar cer proprietarilor ca măcar să îngrijească această clădire pentru că aşa cum arată acum reprezintă o ruşine pentru Timişoara. Să apeleze la arhitecţi şi să o renoveze”, a solicitat primarul, adăugând că „după această intervenţie mediatică a mea, voi face o somaţie proprietarului”, a cărui identitate edilul spune, însă, că îi este în acest moment necunoscută:

„Nu ştiu cine este. Ceea ce fac eu acum este o intervenţie pentru Timişoara şi nu împotriva cuiva. Dacă nu se vine la Primărie cu un desfăşurător al intervenţiilor asupra clădirii, vor urma amenzi. Discuţiile nu se vor purta doar cu mine, ci şi cu arhitectul-şef”, a adăugat primarul Nicolae Robu, potrivit afirmațiilor căruia deranjante sunt, mai cu seamă după punerea în valoare, prin iluminare arhitecturală, a clădirii Operei și a Palatului Lloyd, aspectul kitsch și neîngrijit al fațadei, afișele care sunt lipite pe pereții clădirii ori aparatele de climatizare plasate la vedere.

Clădirea Modex a fost construită în anii 1970 și era, la vremea respectivă, unul dintre cele mai moderne imobile din centrul Timișoarei. Acesta se află în prezent în proprietatea Uniunii Județene a Societăților Cooperative Meșteșugărești UJ – SCOM Timiș.

Print Friendly, PDF & Email