„Fantoma” Lăstunului, resuscitată în Timiş?

Se doreşte sprijinirea ideii realizării unui automobil construit integral în Banat

Dacia Lastun (2)Consiliul Judeţean Timiş şi-a exprimat recent disponibilitatea de a sprijini un proiect care ar avea ca scop construcţia unor automobile cu producţia integrală în Banat, un prim argument în acest sens fiind dezvoltarea sectorului automotive în Timiş. În acest context s-a vorbit chiar despre posibilitatea reluării vechiului proiect legat de fabricaţia Lăstun-ului, într-o variantă nouă.

 

Automobil „made in Timiş”

Recent, la o întâlnire cu producători din industria de automotive de pe lan local, Consiliul Judeţean Timiş a ţinut să-şi exprime deschiderea şi sprijinul cu privire la un eventual proiect ce ar viza construirea unui automobil integral în Banat. Primul argument ar fi nu dezvoltarea sectorului industrial şi apropierea de graniţă, sau infrastructura bună, ci tocmai dezvoltarea remarcabilă a sistemului automotive pe plan local. „Este de marcat faptul că firmele din sectorul automotive din judeţ produc o parte im portantă din componentele unei maşini – curele de transmisie, anvelope, radiatoare, lămpi, componente de motor, centuri de siguranţă, huse şi volane, structuri metalice pentru scaune, soluţii soft, componente electrice, sisteme de siguranţă, cablaje auto, astfel încât dacă încercăm să ne imaginăm cum ar arăta o maşină realizată prin cooperarea companiilor de la nivelul regiunii de vest şi în mod deosebit în Timiş, remarcăm necesitatea apariţiei unui integrator pentru a putea produce o maşină completă în regiunea Vest, să-i spunem maşina Banatului” declara pe această temă fostul preşedinte al CJ Timiş, Titu Bojin, într-una din ultimele declaraţii consemnate în publicaţia oficială a instituţiei.

Se menţiona în acest sens că, în cele 50 de firme din Timiş profilate pe producţia de automotive, lucrează peste 16.000 de angajaţi, deci derularea unui proiect vizând construcţia unui automobil integral pe plan local ar fi oarecum facilitată.

„Au existat discuţii pe această temă cu reprezentanţii sectorului automotive din judeţ. Din câte ştiu, încă nu există un proiect concret pe această temă, s-a făcut însă o analiză şi s-a menţionat că ar fi o oportunitate care ar putea fi fructificată. Noi nu putem decât să reacţionăm prompt atunci când un astfel de proiect ar apărea în mediul privat, îl considerăm oportun şi l-am sprijini cu siguranţă”, ne-a declarat  Sergiu Bălaşa, directorul Agenţiei de Dezvoltare Timiş.

În amintirea Lăstunului

S-a adus în discuţie cu această ocazie posibilitatea „resuscitării” producţiei de autovehicule de pe plan local, mergându-se pe tradiţia Lăstunului, o maşină care se producea la Timişoara înainte de 1989.

Dacia 500 Lăstun este un autoturism românesc de mici dimensiuni, fabricat între anii 1988 şi 1991 la Timişoara. Producţia a avut loc la fosta uzină Tehnometal din Timişoara, devenită ulterior Întreprinderea de Autoturisme Timişoara, iar primul lot de autoturisme a fost pus în vânzare în ianuarie 1989. Producţia a durat până în anul 1991, în acest interval fiind produse doar câteva mii de unităţi.

Au fost produse în total 6.532 de unităţi, de o calitate îndoielnică, fapt pentru care posesorii de Lăstun au format în 1991 o asociaţie şi au cerut să fie despăgubiţi pe motiv că maşinile lor ajunseseră la doar câteva luni de la achiziţionare „la fel ca industria românească: un morman de fiare vechi”. 

În 1992, Guvernul a închis fabrica de la Timişoara, motivând ca Lăstunul nu mai este competitiv şi că nu mai reprezintă poporul român. Insuccesul modelului a fost pus pe seama calităţii slabe. Lăstunul a fost precedat de alte două prototipuri de mici dimensiuni ale uzinei: modelele Egreta şi Student.

Print Friendly, PDF & Email