Facturile pentru câinii comunitari ai Timişoarei au crescut de trei ori, anul trecut

Caini maidaneziPentru gestionarea populaţiei canine, Municipalitatea timişoreană a plătit de trei ori mai mult anul trecut, în raport cu anul 2014. Conform unor consilieri locali, pe acest segment este nevoie de o modalitate mult mai clară de evidenţiere a prestaţiilor.

 

Două milioane de lei pentru maidanezi

În raport cu 2014, anul trecut valoarea prestaţiilor plătite de către Primărie Timişoara către societatea care se ocupă de gestionarea populaţiei canine în municipiu a crescut simţitor.

Astfel, Primăria consemnează că în anul 2014 au fost ridicaţi de pe domeniul public 1.075 de câini şi de la societatea Danyflor, care se ocupă de gestionarea câinilor comunitari, şi administrează un adăpost de animale propriu, „au fost emise şi recepţionate  facturi în valoare de 671.774,93 lei, cu TVA inclus”. Prin comparaţie, în 2015, au fost ridicaţi de pe domeniul public 1.467 de câini, fiind emise şi recepţionate  facturi în valoare de 2.060.065,77 lei cu  TVA inclus. Adică, valoarea facturilor emise pe parcursul anului trecut pentru gestionarea populaţiei canine a crescut de peste trei ori.

Aceasta în condiţiile în care, conform reprezentanţilor Primăriei, sesizările primite privind câinii fără stăpân, înregistrate pe parcursul anului 2015, au fost în număr de 330 şi au fost soluţionate împreună cu S.C. Danyflor SRL, fiind în scădere faţă de anul 2014 (când au fost 558 de sesizări).   

Ca şi în 2014, numărul celor care şi-au înregistrat anul trecut animalele de companie la Primărie a rămas extrem de scăzut. Astfel, pe parcursul anului 2015, în urma solicitărilor primite, au fost înregistrate doar 174 de animale de companie în Registrul animalelor de companie.

„Eu consider că, în continuare, nu există o evidenţă clară a acestor prestaţii de gestionare a populaţiei canine. Ar trebui să se facă poze sau filmări cu câinii strânşi de pe domeniul public, cu plăcuţele de identificare, iar aceste înregistrări să fie postate pe site-ul Primăriei, şi accesate ca atare. Nu este normal ca o activitate plătită din bani publici să fie lăsată la voia întâmplării şi plătită după ureche, în lipa unei evidenţe foarte clare”, comentează consilierul local PNL Simion Moşiu.

Sterilizarea, cea mai bună soluţie?

Reprezentanţii Asociaţiei Act Timişoara, un ONG de protecţie a animalelor, spun că soluţia ar fi sterilizarea tuturor animalelor, inclusiv a celor din curţile oamenilor, pentru că de acolo provin cei mai mulţi câini ai străzi, dar şi alocarea de fonduri pentru promovarea şi intensificarea târgurilor de adopţie. În opinia lor, cu banii daţi de Primăria Timişoara, an de an, pentru serviciile de gestionare a câinilor vagabonzi, se pot steriliza 5.000 de câini fără stăpân (dacă sterilizarea costă 50 de euro pentru un animal). Adică, toţi câinii fără stăpân din Timişoara.

Conform unor studii ale unor medici veterinari care susţin varianta sterilizării, densitatea câinilor fără stăpân este foarte mare la Timişoara, iar rata de înmulţire, mult mai rapidă decât capacitatea hingherilor de a îi prinde. Chiar dacă s-ar extermina 50% din câinii fără stăpân, s-ar obţine doar îmbunătăţirea condiţiilor de înmulţire şi supravieţuire a celeilalte jumătăţi rămase şi, implicit, dublarea spaţiului disponibil şi a cantităţii de hrană. Acestea ar spori imediat rata de înmulţire şi, conform studiilor, în numai un anotimp de împerechere s-ar ajunge la numărul iniţial de câini. Astfel, metoda uciderii animalelor se poate aplica la nesfârşit fără nici un fel de rezultat.

“Din mii de câini fără stăpân, sunt ridicaţi 200. Se umple adăpostul de la hingheri, se cheltuiesc banii publici pentru hrană, identificare apoi, după o lună, pentru eutanasie. Ceilalţi dau naştere pe stradă altor pui care, împreună cu puii abandonaţi de proprietari ai căţelelor necastrate, înlocuiesc imediat cei 200 de câini omorâţi. Eutanasia nu atacă principala cauză a existenţei câinilor fără stăpân, şi anume ritmul mare de înmulţire al acestora”, se preciza într-un apel al mai multor medici timişoreni adresat Primăriei.

Din păcate, degeaba avem prevederi legislative, dacă nu există o structură de control. Nu hingherii, sunt de fapt, problema, ci acei timişoreni iresponsabili care au căţele şi le lasă să fete, după care aruncă puii în stradă”, spune medicul veterinar timişorean Andreea Stoian.  

Print Friendly, PDF & Email