Facturarea individuală a căldurii, în curs de oficializare la Primărie

CaloriferProbabil ca o reacţie la ofensiva centralelor de apartament, Colterm se pregăteşte să oficializeze un sistem de facturare individuală despre care se vorbeşte de mult timp, un proiect în acest sens fiind pregătit pentru următoarea şedinţă de plen. Federaţia Asociaţiilor de Locatari susţine că lucrurile mai trebuie analizate şi modificate, pentru a nu genera controverse şi contradicţii cu beneficiarii noului sistem.

 

O schimbare aşteptată de mult

Pentru următoarea şedinţă de plen, consilierii locali timişoreni vor trebui să discute un proiect de aprobare a încheierii convenţiilor de facturare individuală a consumurilor de energie termică la contractele de furnizare încheiate între Compania Locală de Termoficare Colterm SA şi asociaţiile de proprietari şi locatari.

Este încă un pas spre oficializarea acestui sistem aşteptat de mult timp de timişorenii branşaţi la sistemul centralizat de termoficare, şi care speră că în acest fel se vor reduce facturile, prin scoaterea din schemă a pierderilor de reţea.

Sunt realităţi pe care le recunoaşte şi Primăria Timişoara şi implicit Colterm, care susţine că prin încheierea convenţiilor de facturare individuale se realizează “respectarea prevederilor legale aplicabile privind asigurarea unei repartizări echitabile a energiei termice înregistrate de contorul de la branşament între proprietarii din condominiu, precum şi aplicarea principiului beneficiarul plăteşte”.

Prin noul sistem, factura privind contravaloarea serviciului public de alimentare cu energie termică ajunge direct la consumator, iar Colterm va avea posibilitatea sistării şi acţionării în instanţă a consumatorilor rău-platnici, fără a afecta consumatorii buni-platnici.

Printre obiectivele noii metode de facturare se numără şi “evitarea repartizării unor costuri exagerate la încălzirea locuinţei, către consumatori, furnizorul având astfel posibilitatea de a defalca consumurile conform realităţii; evitarea unor neînţelegeri (eventuale fraude) din cadrul asociaţiilor de proprietari privind consumurile de energie termică pentru apă caldă menajeră şi încălzire, deoarece furnizorii de energie termică ce solicită încheierea de convenţii individuale anexă la contractul de furnizare a energiei termice au obligaţia ca împreună cu asociaţiile de proprietari/locatari să inventarieze instalaţiile interioare din condominii”.

Până acum, în cazul asociaţiilor de proprietari care sunt executate silit pentru neplata energiei termice consumate, recuperarea datoriilor nu se putea face dacă nu erau bani în contul asociaţiei şi dacă consumatorii nu vroiau să achite sumele restante stabilite prin sentinţa judecătorească. În astfel de situaţii, Colterm sista energia termică şi pierdea şi consumatorii care nu aveau restanţe.

Nu în ultimul rând, un alt avantaj al convenţiei individuale ar fi faptul că nu ar mai exista societăţi comerciale care primesc în mod ilegal subvenţii pentru energia termică consumată.

Reprezentanţi ai Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara susţin însă că proiectul, în forma actuală, este unul ambiguu, cu neclarităţi generate inclusiv de cadrul legal, şi că mai trebuie îmbunătăţit pentru a nu apărea controverse în urma aplicării noilor metode de facturare. „Este vorba despre acel sistem de distribuţie pe orizontală despre care se vorbeşte de mult, şi care nu este reglementat corespunzător de actualul cadru legal. Trebuie să se ţină cont de mai multe aspecte legate de facturare, trebuie să se vină cu un coeficient de corecţie şi aşa mai departe, pentru a ajunge la un sistem care să genereze facturi mai mici, nu mai mari. Forma actuală este una neclară şi lucrurile trebuie lămurite foarte clar pentru a nu se ajunge la neînţelegeri precum cele legate de montarea de repartitoare”, spune Petru Olariu, preşedintele FALT.

 

O altă abordare

De câţiva ani, Colterm vorbeşte despre sistemul individual, pe orizontală, de distribuţie a energiei termice, în toate blocurile racordate la sistemul centralizat de termoficare din Timişoara.

Acest sistem are în vedere realizarea instalaţiilor interioare de încălzire în sistem de distribuţie pe orizontală şi contorizare individuală a fiecărui apartament. El presupune o alimentare cu agent termic pe două sau mai multe coloane (tur – retur), coloane amplasate pe casa scării de la parter până la ultimul consumator (ultimul nivel al blocului). Reprezentanţii Colterm spun că, folosind această metodă de contorizare a consumului de energie termică pentru încălzire se realizează o descentralizare a sistemului de alimentare cu energie termică pentru încălzire la nivelul blocurilor, cu efecte benefice privind facturarea exactă a consumului individual înregistrat cât şi posibilitatea reglajului individual (cu ajutorul robinetelor termostate montate pe calorifere sau prin cele de închidere montate la exteriorul apartamentelor).

Cu acest nou sistem pierderile de agent termic în subsolul blocurilor ar fi complet eliminate, pentru schimbarea distribuţiei şi contorizarea individuală s-ar aplica tehnologii ce constau în folosirea unor materiale uşoare, rezistente în timp şi mai ieftine, neafectate de coroziune sau depuneri interioare, subsolurile ar putea putea primi o altă întrebuinţare şi fiecare consumator ar fi fi independent faţă de vecinii din bloc.

Un sistem care, implementat mai repede, ar fi putut face ca societatea Colterm să-şi păstreze măcar o parte din clienţii debranşaţi, care au optat pentru soluţia centralelor termice.

Print Friendly, PDF & Email