Parlamentul European a adoptat o nouă rezoluţie în care se arată că trebuie oprită expulzarea ilegală a etnicilor romi din statele membre U.E. Rămâne de văzut dacă această noua atenţionare va avea efect în privinţa romilor repatriaţi la intervale regulate din Franţa. Cert este că la Timişoara, spre deosebire de ce se întâmpla anul trecut în preajma sărbătorilor, încă nu au fost anunţate astfel de transporturi.
Noi reglementări anti-discriminare
Statele membre trebuie să oprească expulzarea ilegală a romilor, precum şi profilele etnice, abuzurile Poliţiei şi încălcările drepturilor omului împotriva acestora, se arată într-o rezoluţie non-legislativă a Parlamentului adoptată zilele trecute. Textul evaluează strategiile statelor membre pentru a sprijini integrarea romilor şi cere mai multe fonduri pentru a preveni discriminarea şi a ajuta proiectele comunităţilor mici. Rezoluţia condamnă încercările statelor membre de a limita ilegal dreptul romilor la libera circulaţie în U.E. Cu o populaţie estimată între 10 şi 12 milioane în Europa (aproape şase milioane trăind în U.E.), romii sunt cea mai mare minoritate etnică de pe continent.
În aceeaşi rezoluţie se mai specifică faptul că, pe viitor, Comisia Europeană şi statele membre trebuie să asigure fonduri suficiente pentru integrarea romilor, atât din bugetele naţionale, cât şi din programele U.E., cum ar fi Fondul Social European şi Fondul European de Dezvoltare Regională. Deputaţii sugerează, de asemenea, să fie oferite scheme speciale de granturi, cum ar fi fonduri flexibile şi mici, pentru proiectele unor comunităţi.
Executivul U.E. trebuie, arată rezoluţia, să continue să evalueze modul în care statele membre cheltuiesc fondurile U.E. alocate integrării romilor şi să raporteze concluziile Parlamentului şi Consiliului, în fiecare an. Parlamentul mai cere C.E. să monitorizeze drepturile fundamentale ale romilor, acţiunile îndreptate împotriva lor, inclusiv crimele cauzate de ură, la nivelul U.E. Acţiuni în justiţie trebuie declanşate, spun deputaţii, dacă aceste drepturi sunt încălcate, mai ales în ceea ce priveşte libertatea de mişcare şi rezidenţă, accesul la serviciile de sănătate şi de educaţie, non-discriminarea, protecţia datelor personale şi interzicerea creării de registre de etnie şi rasă.
Statele membre trebuie să evite discriminarea la locul de muncă, să faciliteze accesul romilor pe piaţa muncii şi să creeze scheme speciale de formare profesională. Deputaţii mai cer instituţiilor europene să creeze şi programe speciale de stagiatură şi să angajeze romi.
Zboruri “tradiţionale”, cu romi repatriaţi, încă nu au fost anunţate la Timişoara
Cu sau fără legătură cu recomandările Parlamentului European, care spune că trebuie acordată mai multă atenţie felului în care sunt cheltuiţi banii pentru programele de integrare a romilor, după ani de zile în care autorităţile franceze au finanţat, din bani publici, repatrierea romilor, aduşi periodic şi pe Aeroportul Timişoara, se pare că, în sfârşit, a existat o revelaţie legată de inutilitatea acestui program. Franţa a anunţat o reducere drastică a primelor de repatriere acordate romilor români repatriaţi şi, pe viitor, se intenţionează eliminarea completă a acestei măsuri de „motivare”, care e posibil să fi dus nu la micşorarea, ci la creşterea numărului de romi din taberele improvizate din Franţa. Ajutorul acordat de Guvernul de la Paris a fost redus de la 300 de euro la 50 de euro, pentru un adult, şi de la 100 de euro la 30 de euro, pentru un copil. Aproape 5.000 de persoane beneficiau de aceste prime anual. Dintre acestea, peste 1.000 erau repatriate cu curse charter pe Aeroportul Timişoara, deşi doar o mică parte din ei erau din zona Banatului.
Măsura reducerii primei de repatriere a avut efecte imediate, în sensul că numărul romilor repatriaţi la Timişoara a scăzut semnificativ. Deşi erau “tradiţionale” zborurile cu repatriaţi înainte de Crăciun, mulţi romi alegând această varianta gratuită de a se întoarce în ţară pe perioada sărbătorilor de iarnă, în acest an, până acum, nu s-au anunţat transporturi cu romi repatriaţi la Timişoara.
“Încă nu ştim nimic în acest sens, nu am fost anunţaţi că s-ar pregăti astfel de acţiuni. Într-adevăr, în «perioada de glorie» erau anunţate zboruri de acest gen cu două – trei săptămâni înainte de Crăciun. În acest an, încă nu ni s-a adus ala cunoştinţă vreo intenţie de repatriere. Probabil că e un efect direct al faptului că acea primă de repatriere a scăzut de la 300 de euro la doar 50”, spune comisarul-şef Dan Peteri, purtătorul de cuvânt al Poliţiei T.F. Timişoara.
Ultimele comentarii