Expoziţie Ştefan Bertalan, la Muzeul de Artă din Timişoara

Lucrare Stefan_Bertalan Foto artnewsMuzeul de Artă Timișoara organizează va vernisa expoziția-eveniment „Ştefan Bertalan: Timişoara şi avangarda artelor europene”.

 

Muzeul de Artă Timișoara anunţă că, în cadrul expoziţiei Ştefan Bertalan: Timişoara şi avangarda artelor europene, va expune în premieră toate piesele marelui artist Ştefan Bertalan, aflate în propriile sale colecții, creații datând din perioada 1965 – 1991: planșe, desene, pictură, obiecte, fotografii. În expoziție se vor regăsi și strălucite lucrări realizate de către câțiva dintre cei mai buni studenți ai maestrului: Ion Andreescu, Vlad Gaivoronschi, Corneliu Vladimir Butnărescu și Sebastian Schon.

Ștefan Bertalan (1930 – 2014) este unul dintre artiștii plastici români cei mai originali ai secolului XX, reamintesc reprezentanţii Muzeului de Artă. Acesta a fondat grupurile experimentale „111” (împreună cu Roman Cotoşman și Constantin Flondor)  și „Sigma” (împreună cu Doru Tulcan, Constantin Flondor, Lucian Codreanu, Ion Gaita și Elisei Rusu), grupuri influențate de constructivism și cinetism. A încurajat enorm cooperarea interdisciplinară între artiști, arhitecți, ingineri, medici, scriitori. Referințele sale permanente au fost Natura, relația Natură-Număr, devenirea formelor, antropologia.

În1969, Ștefan Bertalan a participat la Bienala de artă contructivistă „Elemente+Prinzipien”, de la Nürnberg, și la Expoziția Internațională de Artă Constructivistă, de la Sonja Henje Gallery din Oslo, unde a fost considerat o adevărată revelație.

În 2013, preşedintele Bienalei de la Veneția, Paolo Baratta, a selectat și expus mai multe dintre lucrările artistului român provenind din Galeria Johnen, de la Berlin, precum şi Demonul lui Maxwell, provenind din colecțiile Muzeului de Artă Timisoara.

Vlad Gaivoronschi, fost student al lui Ştefan Bertalan, spune că, pentru arhitecţii contemporani fenomenului Sigma, Ștefan Bertalan reprezintă maestrul, fiind o referință de netăgăduit pentru istoria artei româneşti şi universale. „În lumea arhitecților, Bertalan reprezintă pedagogul fără pereche, dar şi creatorul ambientelor vii, a acelora vizibile în acţiunile şi structurile spaţiale vibrante: turnul informaţional, multivision 1 etc. În anii 1970 – 1980, arhitecţi şi ingineri de valoare au format noile generaţii de arhitecți din centrele universitare. Timișoara a fost reprezentată de pleiada Hans Fackelmann, Sorin Gavra, Cristea Miloş, Haralambie Cocheci şi Victor Gioncu. Dincolo de toate însă, ceea ce trebuie spus este că în nici o facultate sau institut de arhitectură din România nu a existat o experienţă pedagogică similară aceleia inițiată și practicată de Ștefan Bertalan. Pentru noi, cei din Timişoara, el a fost cel ce a făcut diferenţa”, adaugă Vlad Gaivoronschi.

Vernisajul expoziției-eveniment Ştefan Bertalan: Timişoara şi avangarda artelor europene va avea loc joi, 28 ianuarie, de la ora 18, la Palatul Baroc.

Evenimentul – în cadrul căruia vor fi prezentate cinci filme documentare realizate de Doru Tulcan și catalogul expoziției – va fi însoțit de un concert dat de Sanda Guţu și invitații săi.

Expoziția va fi deschisă publicului la Muzeul de Artă Timișoara, până în 10 martie, zilnic între orele 10 – 18, cu excepţia zilei de luni, când este închis, urmând să fie itinerată în țară și în străinătate.

Print Friendly, PDF & Email