Expoziţie in memoriam Ștefan Szönyi, la Muzeul de Artă Timişoara

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la dispariția artistului Ștefan Szönyi, motiv pentru care Muzeul de Artă Timișoara a pregătit o expoziție ce reamintește parcursul artistic acestuia, mărturie a unei traiectorii umane și artistice fascinante.

 

Expoziția de picturi aparţinându-i lui Ștefan Szönyi, intitulată Monumental, va fi vernisată marți, 12 decembrie, de la ora 18, la Muzeul de Artă Timișoara. Expoziția prezintă în premieră lucrări ale artistului, provenind din colecții private.

Fiica artistului și curatoarea expoziției, Anca Szönyi Thomas, spune că speră ca această expoziție să reprezinte o ocazie pentru ca publicul iubitor de artă să aprecieze şi să resitueze creația lui Ștefan Szönyi, să redescopere simbioza între perfecțiunea arhitecturii operelor sale – „adesea adevărate parabole interesant de descifrat” – şi substratul lor filozofic sau social.

Ștefan Szönyi este unul dintre artiștii celebri ai României care s-au format și s-au afirmat în mediul social-cultural al Timișoarei interbelice. Pentru cei ce vor să înțeleagă opera sa este de dorit s-o contextualizeze, mai precis s-o asocieze atmosferei sociale și intelectuale a unui oraș care în preajma celui dintâi război mondial și mult timp după aceea a fost considerat singurul experiment reușit al politicilor iluministe ale Europei Centrale. În biografia, educația, gândirea și arta lui Szönyi se regăsesc moștenirile multiplu codate ale Mitteleuropei. Adică, tot ceea ce a dat un contur și o identitate inconfundabile Banatului Timișoarei”, declară Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara.

Ștefan Szönyi (1913-1967), născut la Banloc, s-a format ca artist la Lugoj şi Timișoara, continuându-şi cariera la Paris. După al doilea război mondial, s-a stabilit la București, unde s-a afirmat ca un pictor de nivel național și internațional. În anul 1966 a revenit la Timişoara, cu proiectul mozaicului pentru Universitate.

Expoziția de la Muzeul de Artă din Timișoara poate fi vizitată din 12 decembrie până în 20 februarie 2018, de marți până duminică, între orele 10-18.

Print Friendly, PDF & Email