Expoziție foto despre evenimentele din Mai 1968, la Timişoara

După ce Festivalul Filmului Francez din România a propus un Focus Mai 1968, prin prezentarea unor documentare, perspectiva asupra protestelor este întregită printr-o serie de imagini surprinse în mijlocul evenimentelor. Astfel, la o jumătate de secol după evenimentele din mai 1968, expoziția de fotografie a lui Philippe Gras ne aruncă înapoi în Parisul manifestațiilor studențești.

 

Vernisajul expoziției de fotografie a lui Philippe Gras, În mijlocul evenimentelor din Mai 1968, va avea loc miercuri, 23 mai, de la ora 18.30, la Institutul Francez din Timișoara.

Philippe Gras a fost întotdeauna nu doar un fotograf independent, ci și un spirit independent, refuzând orice compromis. Toată viața și-a aplecat obiectivul aparatului de fotografiat numai asupra operelor, a temelor sau a artiștilor în care credea și asupra fenomenelor de societate care i se păreau importante. Această lipsă a compromisului și opțiunile sale puternice se regăsesc în fotografiile miscării studențești de la Paris, din mai 1968. Numeroși fotografi se aflau în prima scenă în timpul manifestațiilor. Pe lângă ei, Philippe Gras surprinde coliziunile dintre studenți și forțele de ordine, dar și momentele de acalmie. Cu o privire în același timp empatică și distantă, acesta încearcă să pătrundă sensul evenimentelor care au marcat Franța și Europa”, spune Teodora Achim, responsabilă cu comunicare la Institutul Francez din Timişoara.

Expoziția este însoțită de filmul documentar Mai 68, O primăvară stranie, de Dominique Beaux, în limba franceză cu subtitrare în limba engleză.  Acesta prezintă evenimentele din luna mai a anului 1968, din Franța, din punctul de vedere al celor pe care Mai 68 i-a contestat: polițiști (șeful Poliției, Maurice Grimaud, şi simpli agenți de poliție), patroni, oameni politici, printre care Edouard Balladur, militari, comuniști cărora li s-a spulberat visul revoluționar (Pierre Juquin sau Claude Poperen).

Expoziția În mijlocul evenimentelor din Mai 1968 poate fi vizitată între 23 mai și 23 iunie, la Institutul Francez din Timișoara, de luni până vineri, între orele 12-18.30, iar sâmbăta, de la ora 10 la ora 14, cu excepția sărbătorilor legale.

Evenimentul este organizat de Ambasada Franței în România, de Institutul Francez din România şi  de Institutul Francez din Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email