Expoziție despre viața Maicii Tereza, la Consiliul Județean Timiș

Foaierul Palatului Administrativ din Timișoara va găzdui expoziția De la Skopje la cer, dedicată vieții și activității Maicii Tereza. Prima prezentare a acestei expoziții a avut loc în Italia, a urmat Polonia, Slovenia, Japonia și Franța.

 

Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 30 octombrie, de la ora 17. Cele 21 de fotografii și texte prezentate în expoziţie conțin crâmpeie din viața și activitatea de misionar umanitar a Maicii Tereza. Explicațiile expoziției sunt în limba engleză, însă pentru vizitatori este pus la dispoziție un cod QR cu traducerea în limba română. Intrarea este liberă, iar expoziția poate fi vizitată în perioada 30 octombrie – 5 noiembrie 2023.

Născută în 26 august 1910 la Skopje, Gongea Agnes Boiagiu și-a descoperit chemarea la 18 ani, când s-a alăturat ordinului catolic Loreto din Irlanda și a plecat spre Dublin în 1928. Aici a și primit numele de Maria Tereza, după numele Sfintei Tereza din Lisieux, patroana misionarilor. Ajunsă în India în 1929, a fost primită ca soră în mănăstirea Loreto. În anul 1950, Papa Pius al XII-lea a recunoscut oficial Misionarele Carității Maicii Tereza, ordin care promova dragostea pentru Dumnezeu, dragostea față de cei apropiați și dedicarea completă celor mai săraci dintre săraci. Sub coordonarea Maicii Tereza a fost deschisă o casă pentru bolnavi în stadiu terminal, un orfelinat, dar și un „oraș al păcii” care permitea îngrijirea bolnavilor de lepră, marginalizați de societatea indiană. De asemenea, împreună cu Prințesa Diana, Maica Tereza a inaugurat primul ospiciu pentru bolnavii de SIDA, în New York. Maica Tereza a fost recompensată pentru activitatea ei cu numeroase premii, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace, primit la Oslo în 1979.  S-a stins din viaţă în India, în 1997, și a fost canonizată în 2003, de către Papa Ioan Paul al II-lea, ca „Fericita Tereza de Calcutta”.

Expoziţia este realizată, în parteneriat, de către Casa Memorială „Maica Tereza”, din Skopje, Consulatul Republicii Macedonia de Nord la Timișoara şi Consiliul Județean Timiș, fiind finanțat de Ministerul Culturii al Republicii Macedonia de Nord.

 

Print Friendly, PDF & Email