Expoziţie dedicată primului zbor al lui Traian Vuia, la Aeroportul Timişoara

Primul zbor al lui Traian Vuia este marcat de Aeroportul Internațional Timișoara printr-o expoziție dedicată marelui inventator bănățean.

 

O expoziție dedicată primului zbor al lui Traian Vuia, din 18 martie 1906, și realizării acestuia de a zbura pentru prima dată cu un aparat mai greu decât aerul, ridicat de la sol prin mijloace proprii, este amplasată, de ieri, în aerogara Aeroportului Internațional Timișoara. Organizată cu sprijinul Muzeului Național al Banatului, expoziția va rămâne deschisă pentru mai multe zile.

Suntem legați spiritual și cultural de acest mare inventator bănățean. Aeroportul din Timișoara poartă numele lui Traian Vuia, deoarece el este parte din istoria noastră, este mândria Banatului și dorim ca pasagerii care trec prin aerogară să înțeleagă importanța acestui moment în istoria aviației”, declară directorul AIT, Daniel Idolu.

În 18 martie 1906, Traian Vuia făcea istorie. În Franța, la Montesson, el a reușit primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decât aerul. Acesta a fost primul zbor mecanic care s-a ridicat de la sol prin mijloace proprii. Traian Vuia a reușit să ruleze 50 de metri, după care s-a desprins de la sol și a zburat 12 metri, la o înălțime de un metru.

Înainte de acest moment, Traian Vuia a mai încercat să zboare în 5 februarie şi în 6 martie, însă din cauza condițiilor meteo nefavorabile nu a reușit.

Traian Vuia s-a născut la 17 august 1872, în localitatea Bujoru (actuală Traian Vuia, din Timiş) și s-a stins din viață în 3 septembrie 1950, la București.

Print Friendly, PDF & Email