Expoziție de fotografie „Memento mori”

După ani de decantare, prima expoziție de fotografie a Grupului „Memento mori” apare pe simeze.

 

Grupul „Memento mori” s-a format în urmă cu cinci ani pe Facebook, la inițiativa lui Silviu Gheție, care a inventariat tot ce ține de tema morții în fotografia românească actuală.

Afișul expoziţiei include nume consacrate ale fotografiei românești, dar și tineri: Ionuț Alexa, Vlad Bâscă, Alexandru Dragoș, Vasile Dorolți, Silviu Gheție, Patricia Hilbert, Ciprian Hord, Alex Mara, Oliver Merce, Cornel Pufan, Radu Taloș, Oleg Tishkovets, Remus Țiplea, René Triebl și Lucian Zamfir. Prin prezența pe afiș a lui René Triebl (Austria) și Oleg Tishkovets (Ucraina), expoziția capătă și deschidere internațională. Selecția numără peste 60 de fotografii color și alb-negru.

Tema „memento mori”, explică organizatorii expoziţiei, se regăsește în toate marile religii ale lumii, de la hinduism la creștinism și este reprezentată plastic într-o multitudine de înfățișări, printre altele, prin sculptură, pictură, mozaicuri, literatură, cinematografie și, în ultimul secol și jumătate, fotografie: „Noțiunea în sine de «memento mori» reprezintă o tehnică spirituală practicată încă de pe vremea romanilor, când învingătorului care străbătea triumfal Roma i se șoptea mereu la ureche de către un sclav aflat în spatele lui: «Nu uita că ești muritor». Formula avea darul de a-l readuce cu picioarele pe pământ și de a-i reaminti că nu este nicidecum un zeu.”

Organizatorii mai spun că expoziția contabilizează moartea și evenimentele adiacente ei, dar că nu toate imaginile trimit fără echivoc la moarte: „Ea este văzută uneori tangențial, prin ricoșeu, în multiplele ei înfățișări și în contrabalans cu viața. Cei care-și amintesc că mor, își amintesc, prin urmare, și că trăiesc. În zona morții regăsim umorul, ironia, burlescul, tragicomedia, magicul, meditația, ipostaze care fac din trecerea într-o altă lume un eveniment bogat în semnificații și nu atât de înspăimântător. Un adevărat dicționar vizual, așadar, despre cum este percepută moartea în cotidianul actual.”

Gazda acestei expoziţii este Galeria MISC, Centrul de Arte Diverse, de pe Splaiul Nicolae Titulescu (în spaţiul fostei Fabrici de Țigări), Timișoara. Vernisajul va avea loc în 2 noiembrie, de la ora 17.30. Curator al expoziției este Silviu Gheție, iar moderator, Robert Șerban.

Print Friendly, PDF & Email