Expoziţia Victor Brauner de la Timişoara, prezentată presei naţionale şi internaţionale

Conferinţa de presă de la Muzeul de Artă Timişoara. Foto: Sebastian Tătaru

Cea mai importantă retrospectivă dedicată lui Victor Brauner în Europa de Est este pe punctul de a fi deschisă publicului. În preambulul vernisajului, aceasta a fost prezentată presei. Peste 100 de jurnalişti din presa națională și internațională au fost invitaţi la conferința de presă care a avut loc azi, la Muzeul de Artă din Timişoara.

 

Cu ocazia inaugurării oficiale a programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, Muzeul de Artă Timișoara găzduiește cea mai importantă și cuprinzătoare expoziție din Europa de Est dedicată artistului de origine română Victor Brauner, aceasta fiind cea dintâi retrospectivă în țara sa de origine. Vernisajul expoziţiei va avea loc în 17 februarie, de la ora 16.

Pentru acest eveniment, Muzeul de Artă din Timișoara beneficiază de un împrumut excepțional de 40 de lucrări semnate Victor Brauner, parte din prestigioasa colecție a Centrului Pompidou care cuprinde aproape 150 de lucrări semnate ale artistului. Acestea vor sta pe simeze alături de alte 40 lucrări din colecțiile Muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles, din alte muzee din România și colecții private din țară și străinătate.

Victor Brauner (1903-1966) s-a născut la Piatra Neamț și s-a afirmat ca figură emblematică a avangardei bucureștene în anii 1920. După două șederi în Franța, în perioada 1925-1926 și 1930-1935, s-a alăturat, în 1933, mișcării suprarealiste inițiate de André Breton. În 1938, s-a mutat definitiv la Paris. În același an, după ce şi-a pierdut un ochi, a devenit, pentru mișcarea suprarealistă, „pictorul vizionar”, capabil de premoniții, ceea ce l-a determinat pe André Breton să afirme că, în faţa picturii lui Brauner, bucuria sa are ceva sacru.

Camille Morando. Foto: Sebastian Tătaru

La 120 de ani de la nașterea lui Victor Brauner, expoziția de la Timișoara dorește să aducă un omagiu acestui mare artist, încă prea puțin cunoscut în țara sa natală, spune Camille Morando, curatoarea expoziției. „Cu aproape șaptezeci de lucrări (pictură, sculptură, desen și gravură), care reflectă creația artistului de la București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960, la care se adaugă o bogată prezentare a documentelor de arhivă și a lucrărilor, această primă retrospectivă într-un muzeu românesc își propune să prezinte caracterul singular al operei lui Brauner, o operă influențată de avangardele românești și franceze, precum și de civilizații arhaice și cele mai diverse mitologii”, adaugă Camille Morando.

Aceasta este responsabilă cu documentarea lucrărilor pentru colecțiile de artă modernă de la MNAM-CCI, Centre Pompidou. Profesor la École du Louvre, din Paris, a curatoriat expoziția monografică Victor Brauner, Je suis le rêve. Je suis l’inspiration, 2020, la Musée d’Art Moderne din Paris. Interesul ei academic pentru Brauner este mai vechi, primul său contact cu artistul fiind în anii de doctorat. În 2002, ca rezident la Institutul Național de Istoria Artei din Paris, i s-a încredințat publicarea arhivelor Victor Brauner, din care a rezultat volumul Victor Brauner: Écrits et correspondances, 1938-1948 (Centre Pompidou, 2006). Cu o experiență de cercetare de peste două decenii, Camille Morando este în prezent unul dintre cei mai renumiți experți în Victor Brauner din lume.

Ovidiu Şandor. Foto: Sebastian Tătaru

Expoziția, declară Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters, co-organizator al expoziției, este un manifest prin excelență, deoarece aduce în atenția publicului din România opera acestui artist care a marcat semnificativ evoluția suprarealismului în lume. „La propunerea Tillei Rudel, reprezentanta Institutului Francez din România la Timișoara, acest demers comun al instituțiilor publice române și franceze, al altor entități culturale locale și al elitei academice își propune să democratizeze accesul și înțelegerea artei lui Victor Brauner, mai puțin cunoscută în țară sa de origine”, mai spune Ovidiu Șandor.

Tilla Rudel. Foto: Sebastian Tătaru

„Am pregătit intens acest proiect excepțional care va poziționa Timișoara în avangarda elitei artistice la nivel european. Cultura este, pentru noi, echipa Consiliului Județean Timiș, unul dintre factorii care impulsionează evoluția socială. Am investit fonduri semnificative în infrastructura culturală de la Muzeul Național de Artă Timișoara și am construit un cadru care să permită continuarea proiectelor de anvergură demarate sub umbrela Capitalei Europene a Culturii”, afirmă preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica.

Alin Nica. Foto: Sebastian Tătaru

Muzeul Național de Artă Timișoara, care găzduieşte expoziţia, s-a pregătit în ultimele 18 luni prin reorganizări interne, dar și prin lucrări importante de infrastructură, lucrări care au vizat o serie de aspecte funcționale, ce se înscriu în specificul unei unități muzeale: de la sistemele de securitate fizică, la cele ce vizează securitatea la incendiu, sistemul de control micro-climatic din expunere, sistemul de iluminat adecvat unei scenografii de expoziții care să pună în valoare selecția de opere de artă a curatorilor și să susțină discursul unui ecleraj adecvat în spațiile arhitecturale dedicate, declară Filip Petcu, directorul Muzeului de Artă Timișoara. Pe lângă aceste investiții în sisteme, mai spune el, „s-au realizat și alte investiții esențiale, cea în resursa umană instituțională și, desigur, investiția în cultivarea relațiilor de cooperare cu parteneri de încredere care să susțină sinergic și convergent aceste proiecte de țară pentru 2023: Brauner și Brâncuși”.

Filip Petcu. Foto: Sebastian Tătaru

Expoziția Victor Brauner: Invenții și magie poate fi vizitată la Muzeul de Artă Timişoara în perioada 17 februarie – 28 mai.

Expoziţia Victor Brauner: invenții și magie este posibilă prin extinderea parteneriatului dintre Fundația Art Encounters și Muzeul Național de Artă Modernă din Paris/Centre Pompidou și grație sprijinului Institutului Francez din Timișoara. Demersul este susţinut de Consiliul Judeţean Timiş, principala autoritate finanţatoare, şi este organizat de Muzeul de Artă Timişoara şi Fundaţia Art Encounters, în parteneriat cu Institutul Francez din România prin filiala sa din Timișoara, cu sprijinul Comité Brauner și Fondation du Judaïsme Français. Expoziția va beneficia de un catalog conceput de curatoarea Camille Morando și publicat grație lui Christian Derveloy prin Arta Grafică în colaborare cu Fundația Art Encounters.

 

Sugestii de lectură:

Print Friendly, PDF & Email